Algemeen

Het is tijd om vliegen te bestrijden

Vliegen kunnen veel overlast veroorzaken in de stal. De eerste eitjes van vliegen beginnen zich nu weer te ontwikkelen en dan duurt het niet lang meer voordat de eerste vliegen weer in de stal te zien zijn. Overlast voorkomen doe je door deze tips van ABZ Diervoeding te volgen.

Vliegen bestrijden is belangrijk omdat ze irritatie en stress veroorzaken bij dieren. Maar ze kunnen ook ziektes overdragen en verspreiden op het bedrijf, wat misschien nog wel meer problemen veroorzaakt. Je kunt de bestaande vliegen bestrijden, maar om op de lange termijn overlast van vliegen te voorkomen is het ook een goed idee om de eitjes en maden van vliegen ook te bestrijden. Welke manier van bestrijden je ook kiest, het is vooral belangrijk om op tijd te beginnen. De eerste eitjes van vliegen zijn al in ontwikkeling, dus nu is een goed moment om actie te ondernemen.

Hygiëne

Hygiënisch werken is voor heel veel dingen goed, maar het helpt ook zeker tegen vliegen. Vliegen komen graag af op oude voer- en melkresten, dit zijn voedselbronnen voor ze. Ruim daarom oude voerresten op, en maak materialen waar melk mee verstrekt wordt goed schoon. Als je gebruik maakt van speenemmers dek deze dan af zodat de vliegen niet bij de melk kunnen komen.

In de stal

Vliegen komen graag af op zweet. Zorg daarom voor een goed klimaat in de stal en ventileer goed om zwetende dieren te voorkomen. Het helpt ook om regelmatig strohokken uit te mesten. Als dat niet gebeurt worden dit broeiplekken waar vliegen graag vertoeven. Er zijn verschillende middelen op de markt waarmee je maden kunt bestrijden. Deze middelen zijn geschikt voor gebruik in stallen, hokken en mestputten. Madendood is niet giftig voor dieren en kan gerust op strobedden gebruikt worden.

Kleeflinten

Volwassen vliegen kunnen bestreden worden door middel van kleeflinten, vliegenlampen en emmers met lokvloeistof. Maar je kunt ook de dieren zelf beschermen tegen vliegen door ze in te sprayen met vliegwerende spuitmiddelen. Die helpen om irritatie en stress door vliegen te voorkomen.

Foto: Pixabay

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief