Gezondheid | Lammeren

Zorgvuldig onthoornen kan problemen voorkomen

Bij het onthoornen van jonge geitjes kunnen meerdere problemen ontstaan, zoals neurologische klachten. Om die te voorkomen is het belangrijk om het onthoornen nauwkeurig uit te voeren. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In de afgelopen jaren zijn elk jaar geitenlammeren voor pathologisch onderzoek aangeboden bij de GD die na het onthoornen neurologische klachten vertoonden. Om uitval te voorkomen is het belangrijk dat alles rondom het onthoornen nauwkeurig wordt uitgevoerd: de lammeren dienen gezond te zijn, het juiste verdovende middel dient te worden gebruikt, de dosering ervan moet op basis van het lichaamsgewicht van de lammeren worden bepaald, de handeling moet zorgvuldig worden uitgevoerd met een heet brandijzer met de juiste diameter, en de lammeren moeten nauwgezet worden gemonitord totdat ze weer stabiel kunnen staan.

Proces op een rij

Het volgen van deze aandachtspunten kan problemen door onthoornen voorkomen of beperken, aldus de GD. In een recente wetenschappelijke publicatie van medewerkers van de GD en van medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde, is het proces van onthoornen op een rij gezet. Tevens is een aantal suggesties gedaan om problemen bij lammeren na het onthoornen te voorkomen. Het onthoornen mag alleen plaatsvinden op aanwijzing van een dierenarts nadat hij of zij een plaatselijke verdoving voor de ingreep heeft toegepast. De geit mag hierbij maximaal één maand oud zijn.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief

Geitenhouderij archief

Blader in de archieven