Algemeen | Lammeren

Bijna 20 procent krijgt oormerk op dag 0

Bijna 20 procent van de lammeren krijgt op de dag van geboorte het oormerk in. Dat blijkt uit een enquête die vakblad Geitenhouderij onlangs hield.

Geitlammeren krijgen eerder de oormerken in dan boklammeren. Op de geboortedag krijgt 22 procent van de geitjes een oormerk in, bij de bokjes is dat 15 procent.
De enquête vroeg naar de gang van zaken in 2019. Op een leeftijd van 7 dagen heeft ruim de helft van alle lammeren (ongeveer 58 procent) het oormerk gekregen. Dit zou betekenen dat geitenhouders hier in de toekomst nog extra actie op moeten zetten. Landbouwminister Carola Schouten wil dat geitenhouders de geboortemeldingen eerder gaan doen; zij heeft voorgesteld de termijn van 6 maanden te verkorten naar 7 dagen.
In 2019 had op 1 maand leeftijd zo’n 80 procent van de lammeren een oormerk in.

Verlies

Uit de enquête blijkt verder dat er grote verschillen zijn tussen melkgeitenbedrijven wat betreft oormerkverlies. Als het om elektronische oormerken gaat, heeft 30 procent van de respondenten er in een jaar tijd niet één hoeven vervangen, terwijl bijna 19 procent van de geitenhouders er in 2019 100 of meer heeft vervangen.
In de vierde editie van vakblad Geitenhouderij van 2020 staan meer resultaten uit de enquête.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenLammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief