Algemeen | Gezondheid

Aantal geiten in Gelderland gestegen ondanks geitenstop

Ondanks de geitenstop zijn er in de afgelopen vier jaar in Gelderland meer geiten bijgekomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal volwassen melkgeiten in de provincie is met 50 procent gegroeid. De groei van het totaal aantal geiten ligt echter veel lager, wat blijkt uit cijfers van het CBS

De geitenstop werd in Gelderland in 2017 ingesteld, naar aanleiding van gezondheidsklachten bij mensen die in een straal van twee kilometer van een geitenhouderij wonen. Sindsdien zijn er wel geiten bijgekomen. In 2017 ging het om 74.162 volwassen melkgeiten in de provincie, in 2020 waren dat er 110.805.

De cijfers van het CBS laten echter zien dat het totaal aantal geiten in Gelderland, waarbij ook lammeren en andere overige geiten meegeteld worden, een stuk minder hard is gestegen. Het totaal van 123.956 in 2017 steeg naar 150.319 in 2020. Dat is een toename van slechts 21,3 procent. Dit komt grotendeels door een jaarlijkse daling in het aantal geiten jonger dan 1 jaar.

Het RIVM onderzoekt op dit moment hoe het kan dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen vaker een longontsteking hebben. Door corona lopen de onderzoeken vertraging op. Het duurt nog tot zeker 2024 voor de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief