Algemeen | Premium | Voeren

‘Weer cruciaal voor prijzen grondstoffen’

Voor de prijsontwikkeling van grondstoffen voor (geiten)krachtvoer in de komende maanden is vooral het weer cruciaal. Daarnaast speelt inflatie in de Verenigde Staten een rol. Dat vertelden inkoper bij ABZ Diervoeding Wouter Hazeleger en medewerker inkoop en logistiek Arjan Teunissen vanavond in een webinar.

Prijzen van grondstoffen voor krachtvoer zijn de afgelopen maanden erg hoog, maar Hazeleger en Teunissen wijzen ook op de enorme schommelingen. “We zien op dit moment bijna elke dag stevige prijsschommelingen. En het kan echt extreem: soms vindt er op één dag een schommeling plaats die je normaal in een jaar ziet. De ene dag gaan de prijzen omlaag, de volgende dag kunnen ze weer net zo hard omhoog schieten.”
Daarnaast zijn de balansen voor veel grondstoffen krap. Goed nieuws is dat de gewassen – en dan vooral tarwe maar ook mais en gerst – er dit jaar wel goed op staan, aldus de heren.

Weer cruciaal

Hoe de prijzen zich de komende tijd zullen ontwikkelen, hangt vooral af van het weer. Mais en soja zijn daar vooral erg van afhankelijk. “Het meest bepalend zullen de gewascondities in de VS zijn. Mais is de drager van de graanmarkt en 32 procent van de mais op de wereld komt uit de VS. Nu daar droogtetekorten ontstaan, is het afwachten of er in juli en augustus nog voldoende regen komt om goede opbrengsten te realiseren.” Als het droog blijft, verwachten de heren dat de graanprijzen weer verder omhoog zullen gaan.
Eenzelfde vlieger gaat op voor soja; de gewascondities zijn op dit moment redelijk, maar als de soja in de VS in de komende twee maanden geen regen krijgt, zal de prijs weer stijgen.
Non-GMO soja blijft krap in aanbod en dus duur, vertelt Hazeleger. Misschien dat hier volgend jaar zomer verlichting komt, maar dat is nog onzeker. “Het noordelijk halfrond gaat dit najaar non-GMO soja oogsten, en je zou verwachten dat de hoge premies die daarvoor betaald worden, zorgen voor een hogere productie. Als dat inderdaad gebeurt zullen pas volgend jaar zomer de prijzen wat dalen.”

‘Prijsondersteunend’

Voor zowel raap(zaad)schroot als suikerbieten verwachten Hazeleger en Teunissen dat die de komende tijd ‘prijsondersteunend’ blijven, ofwel relatief duur. “In de EU is men minder raapzaad gaan produceren, omdat het wat moeilijker is dan granen. Nu staat het gewas er goed op, maar doordat het areaal gekrompen is zal men dit jaar maar net dezelfde oogst kunnen halen als vorig jaar. Ik verwacht dat het aanbod iets kleiner zal zijn dan afgelopen jaren, dus raap zal relatief duur blijven.” Voor suikerbieten geldt ook dat het areaal onder druk staat, maar dat komt met name omdat suiker slecht wordt betaald. De oogstverwachting in de EU lijkt op dit moment beter dan vorig jaar, maar het zal geen topoogst worden. “Bietenpulp zal dus redelijk prijsondersteunend blijven deze zomer.”

Inflatie

Naast het weer zijn er nog een aantal marktbepalende factoren. Teunissen noemt de inflatie in VS. “Mensen hebben daar geld gekregen van de overheid, en dus is er inflatie ontstaat. Die ligt op het hoogste niveau sinds 2008.”
Ook de kosten van zeevrachten zullen een rol spelen. “Sinds de dwarsligger in het Suez kanaal zijn alle grondstoffen duur. Daarbij komt dat enkele havens vanwege corona geen personeel konden krijgen of dat nog steeds niet in voldoende mate hebben. Het is onzeker hoe de transportprijzen zich gaan ontwikkelen.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief