Algemeen | Fokkerij | Gezondheid

Stappentellers bij geiten werken

Een stappenteller om het juiste inseminatiemoment van geiten te bepalen, blijkt te werken. Geitenhouder Julien Hendrickx deed er de afgelopen anderhalf jaar ervaring mee op.

 

De stappenteller – gemaakt door het Israelische bedrijf Engs systems – heeft in de stal van Hendrickx bewezen dat het goede ondersteuning biedt bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment. “In het eerste jaar dat ik met de stappentellers werkte, had ik 75 procent dracht. Daar was ik blij mee,” vertelt de geitenhouder uit Ossendrecht in Geitenhouderij 3 van 2021. Hij is de inzet van de stappentellers op zijn bedrijf met 1.200 melkgeiten aan het finetunen. In het eerste jaar had hij bokken in de stal, in het tweede jaar niet. “Komend seizoen wil ik een gesteriliseerde zoekbok inzetten. Het zal erg aan het weer liggen of ik die nodig heb.”

Meer data

Naast de inzet voor het inseminatiemoment zijn er meer toepassingen te bedenken voor de stappenteller. Daarvan zijn zowel Hendrickx als zijn voerspecialist en dierenarts overtuigd, al zal hieromtrent nog meer onderzocht moeten worden. Stappentellers zouden bijvoorbeeld voer-gerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig kunnen signaleren. En dat zowel voor een individueel dier als op koppelniveau.

Lees meer in Geitenhouderij 3 van 2021. Deze ligt 25 juni in de brievenbus.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief