Wetgeving en regels

Minister Van Ark: geen landelijke regie geitenstops

Minister Van Ark van Medische Zorg vindt een landelijke regie van de geitenstops niet nodig. Het instellen, opheffen of verlengen van een geitenstop is een bevoegdheid van de provincie, schrijft Van Ark als antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Bij de Gelderse politiek zijn er twijfels over verlenging van de geitenstop door vertraging van het VGO-onderzoek. Statenleden vragen zich bijvoorbeeld af of ze de maatregel nog wel kunnen verantwoorden. De Partij voor de Dieren is bang dat de geitenstop in Gelderland wordt opgeheven als de landelijke overheid niet ingrijpt. “Als u het aan provincies overlaat om een geitenstop in te stellen en deze geitenstop desgewenst ook weer op te heffen, betekent dat mensen voor hun gezondheid afhankelijk zijn van de goede wil, daadkracht en rechte rug van provinciebestuurders”, zegt Kamerlid Van Esch.

Maar Van Ark zegt, zoals ze al eerder antwoordde op vragen van de PvdD, dat de rijksoverheid geen zeggenschap heeft over de geitenstops en dat de bevoegdheid daarvoor bij de provincies ligt. “Vanuit mijn verantwoordelijkheid en mogelijkheden zorg ik dat de provincies geïnformeerd zijn en heb ik opdracht gegeven voor vervolgonderzoeken om gerichte en effectieve risicoreducerende maatregelen te kunnen nemen”, aldus de minister.

De minister meldt ook dat zij geen signalen heeft ontvangen dat in andere provincies behalve Gelderland de stops voor geitenhouderijen ter discussie staan.

Foto: Rijksoverheid

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Gerelateerd

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief