Gezondheid

Geen landelijke begrenzing op melkgeitensector

Het kabinet wil op dit moment geen landelijke begrenzing op de melkgeitensector. Dat heeft minister Van Ark van Medische Zorg en Sport gemeld. Van Ark reageerde namens minister Schouten op vragen van de Partij voor de Dieren.

De geitenstop in Gelderland, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg wordt door het kabinet weliswaar ondersteund, maar van een landelijk maatregel is voorlopig geen sprake. Uit het onderzoek Veehouderij Gezondheid Omwonenden (VGO I en VGO II) bleek dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer rond een geitenbedrijf een verhoogd risico hebben op longontsteking. Het vervolgonderzoek moet aantonen wat de exacte oorzaak is. Maar de resultaten van dat onderzoek laten nog even op zich wachten en worden verwacht in 2024.

Van Ark meldt in haar antwoord dat de resultaten die in 2024 bekend worden van invloed kunnen zijn op eventuele maatregelen. Als blijkt dat de geitenhouderij een risico vormt voor de volksgezondheid, dan zou dat reden kunnen zijn om op landelijk niveau maatregelen te treffen. Daaraan voegt Van Ark toe dat een systeem van productierechten dan tot de opties behoort.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief