Algemeen | Management | Voeren

Agroscoop: 38 euro meer voerwinst

De melkproductie van de 72 geitenbedrijven die meedraaien in Agroscoop is in 2020 gestegen naar 1.220 kg per geit. De voerwinst ligt 38 euro hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarresultaten 2020 die ForFarmers bijhoudt.

In 2020 ligt de melkproductie per geit 3 kg hoger dan in 2019 (1.217 kg). De geproduceerde kilogrammen vet en eiwit blijven met 90 kg gelijk. De voerwinst (melkgeld minus ruwvoer, mengvoer en bijproducten) is in 2020 toegenomen en ligt nu op 576 euro per geit, terwijl dat in 2019 nog 538 euro was.
Deze stijging is volgens ForFarmers deels te verklaren door de hoge melkprijzen, en deels door de betere ruwvoerkwaliteit. ‘Door samen met onze klanten goed te focussen op ruwvoerkwaliteit en het ruwvoer ook nauwkeurig in te passen in de rantsoenen, zien we een verlaging van het mengvoerverbruik’, schrijft ForFarmers. Vanaf 2015 is het mengvoeraandeel in het rantsoen gedaald van 70 naar 60 procent.

Top bedrijven

De vijftien bedrijven met de hoogste voerwinst per geit realiseerden gemiddeld 1.429 kg melk en een voerwinst van 705 euro per geit. Het bedrijf met de hoogste stijging in voerwinst realiseerde een toename van maar liefst 118,56 euro per geit.
De vijf bedrijven die de meeste kilogrammen melk per geit molken, haalden gemiddeld 1.500 kg melk per geit. De vijf bedrijven met de meeste kg vet en eiwit per geit, realiseerden 112,3 kilogram. De voerwinst lag voor de vijf bedrijven die hier het voordeligst op scoorden, op 735 euro per geit.

72 bedrijven

ForFarmers vergelijkt de resultaten van 72 geitenbedrijven met behulp van Agroscoop. Het gaat alleen om bedrijven die het afgelopen jaar minimaal tien maanden van ForFarmers hebben gevoerd en toestemming hebben gegeven om data te delen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief