Algemeen

500 Ierse graven teruggevonden met hulp van geiten

Honderden verloren gewaande graven op een Iers kerkhof zijn herontdekt met behulp van geiten en schapen. De dieren werden ingezet om het overwoekerde kerkhof naast de in verval geraakte St Matthew’s kerk uit de 18de eeuw in Templebreedy in Ierland op te schonen.

Meer dan 500 verloren gewaande graven zijn teruggevonden uit de begroeiing. “De geiten en schapen helpen een vergeten geschiedenis weer op de voorgrond te brengen”, zegt Audrey Buckley, een van de vrijwilligers die zich inzetten voor het herstel van de graven, tegen de BBC. “We proberen onze geschiedenis terug te brengen, mensen in contact te laten komen met vergeten voorouders.”

Markeerstenen

Een deel van de graven heeft geen grafsteen en zijn daardoor moeilijker terug te vinden. Buckley: “In de jaren 1600, en meer nog in de jaren 1700, toen mensen zich geen grafstenen konden veroorloven, werden grote stenen gebruikt voor de markering van de graven. Sinds het inschakelen van de geiten en schapen en met het zorgvuldige werk van de vrijwilligers, zijn er meer dan 100 markeerstenen ontdekt bij St Matthew’s.”

Foto: Templebreedy ‘Save our steeple’/BBC

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief