Grondstofprijzen voor krachtvoer lopen al maanden, jaren alleen maar op.
Hoe uniek is dit en waar wordt dit door veroorzaakt?
“De laatste 5 jaar zijn de voerprijzen niet zo hoog geweest als nu, maar in het verleden is het wel vaker voorgekomen dat dergelijk hoge voerprijzen zijn bereikt. Als je nu kijkt en je vergelijkt het met het jaar 2016 dan zit er toch bijna 7 euro verschil in per 100 kg. De oorzaak ligt toch met name in de lage prijzen van de laatste jaren (wordt er minder geteeld) in combinatie met de droge jaren in Europa. Hier zijn de voorraden dus klein en dat maakt dat de markt zenuwachtig reageert. Met name het laatste halfjaar gebeurt dat, door de verlate nieuwe oogst en met als extra factor dat er door verschillende partijen nog bijgekocht moet worden omdat zij met de hoge prijzen een afwachtende houding hadden aangenomen.”
Nu is de melkprijs goed, maar als geitenhouders op de hoge prijzen willen in spelen, hoe kunnen ze dat dan doen?
“Door de goede melkprijs loont het nog steeds, ook bij deze hoge voerprijzen, om gezond en hard te melken. Blijf nu extra alert op het rantsoen en maak goed gebruik van het goede ruwvoer van dit jaar. Dus met verstand van zaken sturen.”
Hoe lang blijven de prijzen nog hoog?
“De nieuwe oogst geeft verlichting door lagere prijzen. Dat gaat nu nog aarzelend omdat de oogst nog steeds niet echt goed is begonnen, maar dat kan de komende weken bij de goede weersvoorspellingen zo omslaan en dan kan er een substantiële verlaging komen. Nu nog echt een spannende markt en even billen knijpen.”