Voeren

Voerproducent Havens toont nieuwbouw

Diervoederproducent Havens in Maashees wilde geen grote openingsactiviteit organiseren voor zijn nieuwbouw, vanwege de coronamaatregelen én het overlijden in maart van Han Kaanen, mede-directeur van het familiebedrijf en drijvende kracht achter de nieuwbouw. Wel werden de twee nieuwe silo’s en lostoren op 21 juli aan de pers getoond en vond er een officiële openingshandeling plaats.

Door het hoge water in de Maas was het nog even spannend of de presentatie van de nieuwbouw van Havens aan de pers door kon gaan, vertelde directeur Joris Kaanen. De voerfabriek ligt namelijk pal aan de Maas. Het water bereikte zijn piek van 14,87 meter op zondagochtend, een stijging van 3 meter, terwijl het hoogste deel van de kade van Havens 15 meter is. Een zelfaangelegde nooddijk hielp mee om ‘droge voeten’ te houden. Vlak naast het bedrijf liepen wel een camping en stukken landbouwgrond onder water. Tijdens de perspresentatie was het water alweer flink gezakt.

Bijna alles via het water aan te voeren

De Maas kan dus voor problemen zorgen, maar Havens is maar wat blij met de bevaarbare rivier voor de deur. Bijna alle voergrondstoffen kunnen via de rivier worden aangevoerd. De nieuwe silo’s staan direct aan de Maas en naast de loskraan opgesteld, waardoor er nog maar 5 meter ‘horizontaal transport’ nodig is om de grondstoffen in de opslagsilo’s te krijgen. Dat beperkt de CO2- en stikstofuitstoot bij het lossen tot het absolute minimum, aldus Kaanen. In de oude situatie moesten grondstoffen vaak een 250 meter lange weg afleggen alvorens ze konden worden verwerkt tot complete diervoeders. Ook werden veel grondstoffen per schip aangevoerd via de silo van Havens in Venlo/Blerick en daarvandaan per vrachtwagen naar Maashees gebracht. Dat hoeft nu niet meer.

Efficiënter en duurzamer

De nieuwbouw van Havens nam drie jaar in beslag. De voerproductie liep in die jaren ‘gewoon’ door. Er is bij de nieuwbouw veel aandacht besteed aan de stofbeheersing. Dat was ook te zien tijdens de rondleiding door de 50 meter hoge silo’s. Ook werd er uitleg gegeven over het reinigen en mengen van de grondstoffen. Er kan door de nieuwbouw efficiënter en daarmee duurzamer worden geproduceerd, zei directeur Kaanen.

Havens kan zo’n 250 soorten grondstoffen opslaan voor gebruik in diervoeders. Voor individuele professionele geitenhouders wordt vaak voer op maat samengesteld door de nutritionisten van het familiebedrijf.

Havens in Maashees met onder andere de twee nieuwe silo’s en lostoren. (Foto: Havens)

 

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief