Gezondheid

GD: houd CL buiten de deur

De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert geitenhouders om nieuwe dieren goed te controleren op CL voordat ze in het koppel worden gebracht. Want als CL eenmaal onder de dieren is, helpt alleen rigoureus ingrijpen om de ziekte eronder te krijgen, waarschuwt de GD.

Bij nieuwe uitbraken blijkt volgens de GD elke keer opnieuw dat betrokken geitenhouders bij het optreden van bulten niet direct aan CL denken. Dit heeft als consequentie dat het weken tot maanden duurt voor onderzoek naar de oorzaak van die bulten plaatsvindt. En als bij dat onderzoek blijkt dat het om CL gaat, is niet iedereen direct overtuigd van de ernst ervan.

Pas na enkele jaren weer CL-vrij

CL is een vervelende aandoening, aldus de GD, en zeker als er abcessen zijn doorgebroken, is het moeilijk om van de ziekte af te komen; vaak blijkt dat zelfs niet mogelijk. Bedrijven die er wel in slagen om weer CL-vrij te worden, kost dat vaak enkele jaren. Dit komt door de lange incubatietijd en het voorkomen van CL in inwendige lymfeklieren. Het is dus van groot belang om de ziekte buiten de deur te houden.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief