Algemeen | Magazine | Premium

Geitengilde – Alle kennis delen

Een groep van vier geitenspecialisten van vier verschillende voerleveranciers heeft Geitengilde opgezet: een constructie waarbinnen zij de geitenkennis die ze hebben met elkaar delen en samen nieuwe kennis willen ontwikkelen.

Ruim een jaar geleden vonden vier geitenspecialisten elkaar in hun bevlogenheid om een geitenbedrijf goed te laten draaien. Erik Koldenhof van ABZ Diervoeding legt uit: “We zijn gedreven voorlichters die hetzelfde doel hebben: het beter maken voor een geitenhouder. Binnen Geitengilde doen we dat nu ook gestructureerd en concreet samen.” D e groep van vier specialisten bestaat uit Erik Koldenhof van ABZ Diervoeding, Koert Kuizenga van Agruniek Rijnvallei, Erik Jansen Holleboom van Coöperatieve aan- en verkoopvereniging Zuid-Oost Salland en Dirk-Jan Vonk van Van Gorp Diervoeders (gangbaar) en Vonk (biologisch).

Eigen manier van kijken

Laat het duidelijk zijn: de constructie behelst geen fusie of iets van dien aard tussen de verschillende voerfirma’s. “Maar qua kennis delen we wel alles, alles wordt besproken”, aldus Kuizenga. “Het is geven en nemen en niet alleen kennis halen. Dat hebben we afgesproken, maar is nooit een issue. Zo werken we gewoon.” De structuur van Geitengilde is een Teams-overleg elke 8 weken. En als er iets bijzonders is ook tussendoor. Koldenhof: “Veel gaat ook via de app. Zo hebben we iemand die lammeren zocht, kunnen koppelen aan een geitenhouder die een koppel kwijt wilde.” Ook bezoeken de vier soms gezamenlijk een bedrijf, ze delen onderzoeken, ervaringen en gebruiken elkaars netwerken. In de basis zijn de specialisten redelijk gelijkwaardig. Ze hebben ongeveer evenveel ervaring in de geitensector – een jaar of vijftien – hebben veel kennis van grondstoffen want ieder maakt maatwerkvoer, ze werken als eenling of met nog een andere specialist binnen de voerfirma en hun werkgevers zijn van een vergelijkbare grootte. “We overlappen elkaar natuurlijk vaak wel”, zegt Kuizenga. “Maar we vullen elkaar ook heel goed aan. Bij een excursie merk je het echt: ieder heeft zijn eigen manier van kijken op een bedrijf. Het houdt je scherp en je voorkomt kokervisie.”

Elkaars back-up zijn

Het spreekt geitenhouders aan dat hun specialist terug kan koppelen met Geitengilde, merken de vier heren. Jansen Holleboom: “Klanten willen verzekerd zijn van een goede, ervaren back-up als ik niet meer zou komen, of bij specifieke vragen in mijn vakantie.” Datzelfde geldt voor de voerfirma’s waar de specialisten werken; als de specialist er niet is, moet het wel door draaien, maar het bedrijf is vaak te klein om dat zelf op te vangen. “Geitengilde is voor ons alle vier die back-up, zonder dat je een bedreiging bent voor elkaar.” 
 Dat de vier elkaars concurrenten zijn, is een feit waar ze binnen Geitengilde sportief mee omgaan. Koldenhof: “Ik heb meer het gevoel dat we collega’s zijn. Een klant afpakken hoeft ook niet, er zijn geitenhouders genoeg. En uiteindelijk bepaalt de geitenhouder van wie hij voert. Dat is ook het spel natuurlijk, ieder moet gewoon zijn best blijven doen.”

Meer uitrollen

De specialisten willen gezamenlijk kennis opbouwen. Door nog meer mee te kijken bij elkaars klanten. En door iets te onderzoeken en dat samen uit te rollen. Vonk: “We zien dat er nog veel kansen liggen die verzilverd kunnen worden. Big data bijvoorbeeld. Een ontwikkeling wordt nooit in gang gezet als je allemaal op je eigen eiland blijft.” Jansen Holleboom vult aan: “Stel dat een nieuwe partij in de sector iets goeds in de markt wil zetten. Wij zouden een partner kunnen zijn daarin, zonder dat die partij zich hoeft te committeren aan een specifieke voerleverancier. Elkaar helpen op een constructieve manier. Dat past ons wel.”

De geitenspecialisten Erik Koldenhof, Koert Kuizenga, Erik Jansen Holleboom en Dirk-Jan Vonk (van links naar rechts) zijn Geitengilde gestart.

Foto: Geitengilde

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief