Gezondheid

“Er is geen dier autistischer dan de geit”

Geiten hebben regelmaat nodig om stress te voorkomen. Pieter Schoenmakers, geitenspecialist bij Voergroep Zuid, zegt dat lucht, licht en water de belangrijkste pijlers zijn om de rust in een geitenstal te bewaren.

“Er is geen dier autistischer dan de geit”, zo vindt Schoenmakers. “Probeer dit autisme zo goed mogelijk te ondersteunen”. Belangrijk hiervoor is om de temperatuurverschillen zo klein mogelijk te houden. Een geit kan niet zweten, waardoor het tijdens warme periodes belangrijk is om voldoende verse lucht in de stal te hebben. Dit om hittestress zoveel mogelijk te beperken. Bij koude zal de voeropname stijgen. Let dus op dat er voldoende ruwvoer beschikbaar is. Het restvoer dat hiermee gepaard gaat moet gedurende deze periode voor lief worden genomen. De krachtvoergift hoeft niet omhoog, omdat het enkel een korte periode betreft. De optimale temperatuur voor een volwassen geit ligt tussen de 10 en 18 graden Celsius. Jongere lammeren willen het wat warmer hebben, namelijk rond de 15 tot 25 graden Celsius.

Tocht hindert de dieren

Let daarnaast op de luchtsnelheid. Schoenmakers: “Tocht hindert namelijk de dieren. Er ontstaat onder andere een verminderde activiteit van de witte bloedcellen. Deze zorgen voor een eerste bescherming tegen ziektevorming.” Het is geen oplossing luchtstromen tegen te gaan, luchtbeweging is namelijk noodzakelijk voor het afvoeren van de door de dieren geproduceerde warmte, en het is nodig om schadelijke gassen af te voeren. Bij jonge lammeren tot 5 weken oud moet de windsnelheid beperkt blijven tot maximaal 0,02 meter per seconde. Oudere dieren kunnen tot 0,2 meter per seconde verdragen.

Verlichting is belangrijk voor de groei

Ook de verlichting is heel belangrijk. Ga uit van zo een 200 lux op dierniveau en houdt er rekening mee dat geiten ook slaap nodig hebben. Kies ervoor om de verlichting 16 uur aan te zetten en geef de dieren 8 uur rust. “Voldoende licht is belangrijk voor zowel groeiende als producerende dieren. Bij groeiende dieren zorgt het voor de aanmaak van het groeihormoon. Hierdoor heeft het invloed op de groeisnelheid van het lam. Bij volwassen dieren beïnvloedt licht het vrijkomen van hormonen waardoor de vruchtbaarheid wordt bevorderd,” weet de geitenspecialist.

Waterkwaliteit wordt vaak onderschat

Iets wat door veel veehouders wordt onderschat is de waterkwaliteit. Melk bestaat voor een heel groot percentage uit water, maar veehouders gaan er vaak vanuit dat de kwaliteit van water goed is. Schoenmakers zegt: “Let als je een bron hebt op verontreiniging, er kan soms ijzer in zitten. Een overmaat hiervan wil je niet in de geit. Bij Voergroep Zuid zijn we toch nog wel fan van waterleiding water. Dit is in beginsel eigenlijk altijd goed, maar tussen waar het binnenkomt en waar het de geit bereikt, zit nog een heel stelsel. Het bakje geeft vaak verontreiniging, maar ook de leidingen kunnen vies zijn”.

Probeer rantsoenwisselingen voor te bereiden

Ook verandering van voer kan stress veroorzaken. “Probeer rantsoenwisselingen voor te bereiden en laat dit geleidelijk verlopen. Net als het uitmesten, groeperen, enten en bekappen. Kies ervoor om dit uit te smeren over een bepaalde periode en doe dit niet in een paar dagen tijd, de belasting wordt dan te groot. Daarnaast is het belangrijk om een dagritme te hebben. Het is voor de geit rustig om de dagelijkse werkzaamheden zoals strooien, melken en voeren op een vast tijdstip te plannen”, zegt Schoenmakers.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief