Kennispartnerbericht van Speerstra

Transitieziekten, hoe kunnen we de geit hier tegen beschermen?

Geiten kunnen rondom aflammeren een vervette lever krijgen. Wat zijn de oorzaken van een vervette lever en hoe kunnen we deze voorkomen?

Negatieve energie balans

Een geit in de negatieve energie balans (NEB) verbruikt meer energie, dan dat ze op kan nemen uit het rantsoen. De reden hiervan is, dat de lammeren in de baarmoeder groeien. De laatste maand voor aflammeren, groeien deze lammeren nog minimaal 60% van hun geboortegewicht. Ten eerste kost de groei van de lammeren extreem veel energie. Ten tweede (misschien nog wel belangrijker) zal de groei van de lammeren er voor zorgen dat er minder ruimte is voor het voer in de pens. De pens wordt als ware iets weg gedrukt. Dit is één van de redenen dat de drogestof opname van geiten voor aflammeren zo sterk daalt.

Als een geit in de negatieve energie balans zit zal ze “het vet van de rug” gaan gebruiken. De energie die uit het lichaamsvet vrijkomt is de aanvulling voor het dier en haar foetus(sen). Dit vet van de rug wordt in de lever omgezet naar toepasbare energie. Dit is een natuurlijk proces, echter als er te veel lichaamsvet wordt afgebroken, dan kan de lever vervetten. Als dit gebeurt dan gaat de lever ketonen aanmaken in plaats van bruikbare energie. De geiten worden erg sloom en zullen nog minder gaan vreten. Dit noemen ze ketose of slepende melkziekte.

Waarom moet een vervette lever voorkomen worden?

De lever is een van de belangrijkste organen van een geit, omdat de fermentatiezuren vanuit de pens in de lever worden omgezet in glucose. Glucose wordt lactose en dit bepaald de melkproductie. Verder is een goede glucogene energievoorziening belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem.

Een vervette lever zuivert het bloed minder goed. Dit verhoogt de kans op baarmoeder of uierontsteking. Als het afweersysteem dan ook nog minder goed werkt door een verlaagd glucoseaanbod, ontstaat er een verhoogde kans op problemen rond aflammeren.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk dat een geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Dit betekent dat de drogestof-opname voor aflammeren van groot belang is. Hoe meer energie de geit tijdens de close-up periode via rantsoen binnenkrijgt, des te minder lichaamsvet er afgebroken hoeft te worden. Vers en smakelijk voer is hierin leidend.

Een manier om de reinigende werking van de lever te ondersteunen is het voeren van pensbestendige cholinechloride (vitamine B4). Deze vitamine is een belangrijk bestanddeel in het afvoeren van vet uit de lever, waardoor de lever als ware wordt ontvet. Een geit die aflammert met een schone lever, heeft minder transitieproblemen en heeft dus meer energie om melk te geven aan de start van de lactatie.
ReaShure-XC (pensbestendige choline) kan bijgevoerd worden als topdress op het rantsoen of verwerkt worden in het mineralenmengsel.

Voor meer informatie over transitiestoornissen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief