Hebben geiten nou wel of geen hoorns? De Keuringsdienst van Waarde richtte zich in de uitzending van 21 januari onder meer op de vraag wat er moet gebeuren om niet meer te hoeven onthoornen. De Keuringsdienst ging bij verschillende geitenhouders op bezoek, onder andere bij Jasmijn Strous.
Geiten met hoorns, geiten zonder hoorns. Elke geitenhouder heeft zijn of haar eigen visie. Monique Hospers-Brands van biologische geitenboerderij Hansketien houdt haar geiten bewust met hoorns. “Hoorns zijn natuurlijk, ze horen bij de geit. Ze doen veel met die hoorns in de onderlinge communicatie. Als in het koppel niet geluisterd wordt, dan wordt dat duidelijk gemaakt met een tik met de hoorns. En het komt wel eens voor dat er gevochten wordt. Maar als je geiten met hoorns houdt en je hebt dieren met blauwe plekken of wonden, dan zit er iets niet goed in je management en houd je de dieren in een te kleine ruimte.”
Wapens weghalen
Dierenarts Maarten Fokker in de uitzending: “Ik vind het kortzichtig als je dieren laat zoals ze zijn. We onthoornen juist om de geiten te helpen een goede toekomst in te gaan. Het weghalen van de hoorns beïnvloedt niet het natuurlijke gedrag. We nemen alleen de wapens weg die ze in het natuurlijk gedrag kunnen inzetten.”
Altijd gehoornde dieren nodig
Geitenfokker Jasmijn Strous zoekt de oplossing in het fokken met een hoornloze bok. Maar daar kleeft een groot nadeel aan. “Als we gaan fokken met een hoornloze bok en een hoornloze geit, dan is 25 procent van de nakomelingen onvruchtbaar. Als we de hoornloze bok kruisen met een gehoornde geit, dan heeft 50 procent van de nakomelingen wel hoorns en 50 procent geen hoorns en zijn ze allemaal vruchtbaar.” Presentator Teun van de Keuken vraagt zich of dat dan niet de goede oplossing is. Maar, zo zegt Strous, in dat geval heb je altijd gehoornde geiten op het bedrijf nodig.
25 procent kween
Het fokken met hoornloze bokken en geiten kan, maar het gen voor hoornloosheid is onlosmakelijk verbonden met een zeer negatieve eigenschap. Daarover komt fokker Goffe de Boer aan het woord: “Als zowel het vaderdier als het moederdier beide hoornloos zijn, dan wordt 25 procent van de nakomelingen een kween. Een kween is eigenlijk een soort hermafrodiet, dus een dier met zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen en daardoor onvruchtbaar. En in sommige gevallen is er sprake van een dusdanig afwijkend voortplantingsorgaan, dat ze niet eens levensvatbaar zijn.”
“In het systeem waarin wij de dieren houden, is het heel onhandig dat de dieren hoorns hebben”, vertelt Strous. “Omdat ze elkaar dan lelijk kunnen beschadigen. En ons als geitenhouder ook.” Strous vertelt dat er wel een heel grote vraag is naar geitenmelk en geitenzuivel en daarvoor wordt een bepaalde prijs betaalt. Er zijn geitenhouders die geiten gehoornd houden, maar daar hangt een heel andere prijs aan. Heel veel consumenten kopen de reguliere geitenproducten dus die moeten voor een reguliere prijs gemaakt worden. Wij denken dat we dat op een heel nette manier doen door de dieren te onthoornen waardoor ze elkaar dus geen schade kunnen toebrengen.” De oplossing begint volgens Strous bij de consument die geitenproducten moet gaan kopen die alleen geproduceerd worden in een systeem waarin het voor iedereen rendabel en veilig is om de geiten met hoorns te laten lopen.
De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is te bekijken via NPO Start.