Fokkerij

Vikingdanmark wordt mede-eigenaar van Goat Improvement Company

Goat Improvement Company (GIC) heeft zichzelf tot opdracht gesteld om genetica te leveren die de productie, gezondheid, duurzaamheid en efficiëntie van de melkgeiten verbetert en voor klanten wereldwijd beschikbaar is. “Met Vikingdanmark als nieuwe aandeelhouder en onze sterke groep GIC-boeren zijn we erg ambitieus om samen in de fokkerij van melkgeiten voor meer genetische vooruitgang te zorgen,” zegt Dirk-Jan van Horssen van GIC.

Vikingdanmark is een coöperatie van Deense melkveehouders. Samen met de gelijksoortige coöperaties in Zweden (Växa) en Finland (Faba) zijn ze eigenaar van Vikinggenetics, de rundveefokkerij organisatie die verantwoordelijk is voor het fokkerijprogramma van Viking Holstein, Viking Red en Viking Jersey in de drie Scandinavische landen. GIC is in 2020 opgericht door Dirk-Jan van Horssen en Jehan Ettema. In samenwerking met 19 boeren, de zogenaamde nucleusbedrijven, in 7 landen, streeft GIC zijn missie na. “We werken met een selectieve groep bedrijven, de zogenaamde nucleusbedrijven, waar de beste genetica getest wordt uit het eigen fokprogramma van GIC, maar daarnaast ook genetica uit andere landen. In de nucleus wordt de volgende generatie elite bokken geproduceerd. Daarnaast produceren deze bedrijven ook bokken en geiten voor andere boeren (in het buitenland),” zegt Van Horssen, die veel kennis en ervaring meebrengt uit zijn eerdere werk bij Topigs Norsvin. Bij GIC coördineert Van Horssen de samenwerking met bedrijven en is verantwoordelijk voor sales en business development.

Ontwikkeling index

“Vikingdanmark is een ideale partner voor GIC, aangezien de verdere ontwikkeling van een NTM voor melkgeiten een van onze visies is.” zegt Ettema, directeur van GIC. NTM staat voor Nordic Total Merit en is een totaal-index voor productie, functionele eigenschappen van de koe en exterieur. “Vikingdanmark werkt al decennialang met en voor boeren aan een gebalanceerd fokprogramma voor rundvee en gebruikt de NTM-index om koeien en stieren te rangschikken. Daarnaast is Vikingdanmark enorm sterk in de strategische ontwikkeling van hun eigen organisatie, met het creëren van waarde voor leden-melkveehouders als hoogste prioriteit.”

Inspiratie voor Vikingdanmark

Voor Vikingdanmark draait deze samenwerking ook om inspiratie. “We vinden het spannend om GIC en de nucleusboeren te helpen in hun missie, maar we verwachten ook dat zij ons kunnen inspireren met hun manier van werken met nucleusbedrijven,” zegt Hans Peter Bay, directeur van Vikingdanmark. “Het bestuur van Vikingdanmark, bestaande uit leden-melkveehouders, ziet een groeiende rol van geitenmelk in de wereld. Het gaat om het verbreden van de horizon en je laten uitdagen door ontwikkelingen in andere sectoren.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief