Management | Voeren

Wetering Melkgeiten wint Agroscoopbokaal Geiten

Mart van de Wetering en Michelle Duys, samen met Marts ouders Danny en Ada, realiseren met € 12,20 de laagste kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk van alle ForFarmers geitenbedrijven die in 2021 in Agroscoop meededen. Daarom winnen zij dit jaar de Agroscoopbokaal Geiten.

De familie Van de Wetering runt in Rosmalen het bedrijf ‘Wetering Melkgeiten’ met 2.000 melkgeiten, en voert al 25 jaar losse grondstoffen aan de dieren. De € 12,20 aan kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk in 2021 is een knappe prestatie; de gemiddelde kosten voor dit kengetal lagen bij ForFarmers geitenbedrijven in 2021 op € 19,40. “Van de Wetering voert 52 kg krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk”, vertelt geitenspecialist René van de Gevel. Uit de Agroscoopcijfers van 2021 blijkt dat er gemiddeld 63 kg krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk is gevoerd.

Losse grondstoffen

Van de Wetering heeft al vele jaren ervaring met het voeren van losse grondstoffen. “Het rantsoen bevat zo’n 9 kg mengvoer, brok dus, daarnaast zo’n 22 kg droge bijproducten en ongeveer 20 kg natte bijproducten per 100 kg melk”, weet Van de Gevel. “De grondstoffen die los gevoerd worden zijn de belangrijkste grondstoffen die in geitenbrok zitten. Met 4 droge en 2 natte grondstoffen maakt Van de Wetering het basisrantsoen.”
Van de Wetering volgt continu de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt en anticipeert hierop. “Hij heeft al voer gekocht voordat een ander in de gaten heeft dat het voer duurder wordt”, aldus Van de Gevel.
Van de Wetering traint de jonge geiten om de losse grondstoffen te vreten voordat ze gaan lammeren. Van de Gevel legt uit: “Een geit die geen losse grondstoffen gewend is, zal het in eerste instantie niet willen eten. Er is een maand nodig om een geit om te laten schakelen van het eten van brok naar het eten van losse grondstoffen.”

Ruwvoer ook aangekocht

De familie Van de Wetering koopt ook alle ruwvoer aan. Via goede contacten met telers, loonwerkers en handelaren wordt gras voor een goede prijs-kwaliteitverhouding aangekocht. Van de Gevel: “Dit zorgt er al met al voor dat ze zulke lage kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen hebben. Goed ruwvoer, maar ook een gezonde veestapel en technisch goed draaien, zijn voorwaarden om deze prestatie neer te zetten.” De speerpunten van deze ondernemers zijn minimalisatie van ziekte-insleep en beheersing van de kosten. Ze voeren geen dieren aan en letten goed op de hygiëne. Van de Wetering kijkt vooruit, ziet wanneer het niet goed gaat met zijn dieren en reageert hier alert op. Bovendien is hij niet bang om keuzes te maken en heeft hij een goede focus op het grote geheel. Van de Gevel: “In deze bedrijfssituatie is doorzetten belangrijk. Dat durven deze ondernemers.”

Op 31 mei vindt de uitreiking van de Agroscoopbokalen in de verschillende sectoren en de huldiging van de winnaars plaats.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief