Management | Voeren

Zo kun je voerkosten en saldo optimaliseren

Fasevoedering, ‘het randje opzoeken’ met voeren, losse grondstoffen aan het TMR-rantsoen toevoegen; het zijn enkele manieren om de voerkosten te drukken en/of het saldo te verhogen. Deze tips werden gegeven op de bijeenkomst die studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland deze week in Oirschot hield.

Wilbert Leermakers, verkoopmanager geiten bij Agrifirm, noemt ‘meten is weten’ de sleutel tot succes als je het voersaldo wilt verhogen. “Voeren naar behoefte en voeren naar productie is mijn advies. Fasevoedering kan bijvoorbeeld veel voordeel opleveren; nieuwmelkte geiten kun je bijna nooit teveel voeren, maar de krachtvoergift moet wel dalen als de melkproductie over de piek heen is.” Leermakers is om die reden groot voorstander van individuele krachtvoerverstrekking. Het voeren van een vetverhoger noemt hij ook als optie. Volgens zijn berekeningen kan dat vaak uit als de melkverwerker vet en eiwit in de melk ongeveer gelijk beloond.

Hoge productie en saldo gaan hand in hand

Leermakers verwacht dat steeds meer geitenhouders zelf eiwit zullen (laten) telen, en dat zij het steeds minder in het mengvoer zullen kopen. Mark Elshoff van GIJS adviseert om gras vaker te maaien, wel een keer of 5 tot 6 per groeiseizoen. “Dat levert een hogere voederwaarde op en pittiger gras, dat smakelijk is. Daarmee kun je de krachtvoergift drukken.” Hij vindt dat geitenhouders over het algemeen te voorzichtig zijn met voeren. “Met geiten voeren kun je vaak verder gaan dan je denkt. Daag je geiten uit, zoek het randje op.”
Volgens hem levert efficiënt voeren en daarmee de productie verhogen een hoger saldo op. “Dat maakt meer verschil dan een dubbeltje hogere melkprijs,” denkt hij. “Er zijn geiten die van 1 kg drogestof 1,5 kg melk maken, maar ook geiten die daar maar 1,15 kg melk van maken. Elk lactatiestadium en seizoen vragen een eigen aanpak.”

Losse grondstoffen voeren

De kostprijs verlagen door minder krachtvoer aan te kopen kun je ook bereiken door losse grondstoffen aan het rantsoen toe te voegen. Nard van den Berg, mede-eigenaar van Vitalvé, noemt het voorweken van grondstoffen door er water aan toe te voegen, en dit geheel aan de rest van het rantsoen toe te voegen, een van de manieren om losse grondstoffen te voeren. “Zo kun je tot zo’n 40 procent van het krachtvoer vervangen door losse grondstoffen. We zijn nog op zoek naar of er een grens zit aan het aandeel losse grondstoffen in het rantsoen.”
Het toevoegen van water, zo’n 2 tot 2,5 liter per geit, zorgt ervoor dat er geen selectie van het voer plaatsvindt. Door deze manier van voeren zou de voeropname door de dag heen constanter zijn.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief