Gezondheid | Voeren

‘Voederbomen bieden gezondheidsvoordelen’

Voederbomen voor vee hebben niet alleen een functie als aanvulling op het rantsoen. Ze kunnen ook gezondheidsvoordelen opleveren. Dat stelt het project ‘Voederbomen voor bio-herkauwers’, waarin Inagro, Odisee en Wim Govaerts & Co samenwerkten.

Door dieren te laten knabbelen aan houtige planten hebben ze toegang tot diverse voedingsstoffen. Volgens de onderzoekers komen die de gezondheid en het welzijn van de dieren ten goede. Voederbomen zijn een bron van tannines, die een remmende werking op maagdarmwormen hebben. Ook zouden tannines de methaanproductie in de pens kunnen reduceren.
Verder zeggen de onderzoekers dat de relatief hoge gehaltes aan mineralen en spoorelementen in bomen en struiken bij het knabbelen bijdragen aan de mineralenvoorziening van de dieren. Dit gaat bijvoorbeeld om calcium, magnesium, koper en zink.

Ook goed voor welbevinden

Ook de aanwezigheid van bomen op zich bevordert het welzijn van de dieren, vinden de onderzoekers. Bomen en struiken kunnen dieren hun natuurlijk gedrag zoals schuren laten vertonen en ze beschutting bieden tegen hitte of guur weer. Daarnaast hebben ze een positieve impact op de bodem, de nuttige diersoorten en de omgeving.

De complete handleiding die de projectgroep schreef, vind je hier.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief