Algemeen

Jacht op 12.000 loslopende geiten op Sint Eustatius

Op Sint Eustatius, een van de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied, is de jacht geopend op alle ruim 12.000 lopende geiten. Als het eiland niet ingrijpt, wordt de natuur en infrastructuur vernietigd en kunnen er zelfs mensen doodgaan. Dat meldt de nieuwsvoorziening Caribisch Netwerk.

De natuur op Sint Eustatius wordt bedreigd doordat de geiten het landschap kaalvreten en daarmee voor erosie zorgen. Bij kaalgevreten klifwanden zijn er al grote rotsblokken naar beneden gevallen, ook dwars door het dak van een energiebedrijf, waar op dat moment niemand was.

De geiten, maar ook loslopende koeien en varkens, komen ook in woonwijken en tuinen. De dieren mogen niet loslopen, want dat is wettelijk verboden, maar de veehouders houden zich niet aan de wet omdat er al jaren niet wordt gehandhaafd. Volgens het lokaal bestuur van Sint Eustatius heeft de landbouw ook last van het loslopende vee, dat schade aanricht aan de gewassen.

Sinds 11 juli, na tientallen jaren bemiddelen, wordt er op het loslopende vee geschoten. “Ze zijn letterlijk het eiland aan het verwoesten voor de toekomstige generaties”, aldus plaatsvervangend regeringscommissaris Claudia Toet.

Ook de eilanden Bonaire en Saba hebben last van loslopende geiten en nemen maatregelen.

Foto: Walter Hellebrand – Wikimedia Commons

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief