Management | Voeren

‘Elke 4 weken maaien geeft hoogste voederwaarde’

Mark de Beer van Groeikracht, een onafhankelijk adviesbureau voor de ruwvoerteelt, adviseert geitenhouders om elke 4 weken te maaien. Dat deed hij tijdens het seminar van Voergroep Zuid, dat deze week het 125-jarig bestaan viert.

Grasgroei ziet er volgens De Beer altijd hetzelfde uit: op 4 weken is de voederwaarde hoog, maar daarna ‘zakt dat als een baksteen’. Ook voor het verkrijgen van voldoende ruw eiwit is op 4 weken maaien een prima moment volgens de adviseur. “Als je gras langer laat staan gaat het stengel maken. Maar ruw eiwit zit in het blad, niet in de stengel.”

Gemakkelijk

Het mooie van elke 4 weken maaien, is dat je het jezelf gemakkelijk maakt, vindt De Beer. In het voorjaar kun je al op de kalender aangeven in welke weken er gemaaid wordt. “In week 3 kun je de loonwerker bestellen voor maaien en/of inkuilen, maar ook meteen voor het bemesten.” De volgorde is: dag 1 maaien, dag 2 kuilen, dag 3 bemesten. “Bemesten doe je liefst direct als het gras van het land is, want zowel drijf- als kunstmest heeft 3 weken nodig om goed beschikbaar te komen.” En is het een droge periode, dan is beregenen na het bemesten aan te raden. “Of voeg water toe aan de mest als je het injecteert.”

Het weer

Het moeilijke van elke 4 weken maaien is die ene factor die je niet zelf in de hand hebt: het weer. Als het weer in week 4 niet goed lijkt, adviseert De Beer om op 3,5 week te maaien. “Want nogmaals, na 4 weken groei daalt de voederwaarde van gras.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief