Voeren

Onderzoek naar effect van circulair voer op geiten

Wageningen Livestock Research onderzoekt de effecten van circulaire voedergrondstoffen op het welzijn en de gezondheid van geiten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in de ‘proeftuin’ van de Regio Foodvalley. Dat zijn praktijkbedrijven die willen innoveren en bereid zijn om testen uit te voeren op hun bedrijf.

Vorige week ging het expertteam van het onderdeel ‘circulaire en emissiearme veehouderij’ op bezoek bij een geitenhouder in de proeftuin, meldt Wageningen Livestock Research. Een deel van de brok die de geiten van deze geitenhouder krijgen is vervangen door tarwegistconcentraat, een eiwitrijk product en coproduct uit de levensmiddelenindustrie van Duynie Feed. De productie en de gezondheid van de geiten tussen de controlegroep met regulier voer en de groep met het meer circulaire voer worden vergeleken over een periode van enkele maanden.

Mogelijke opschaling

Dit onderzoek wordt ook uitgevoerd op enkele andere geitenbedrijven in de proeftuin. Zo willen de onderzoekers na afloop een goed beeld hebben of vervanging van de grondstoffen leidt tot verschillen in productie en gezondheid. Dat is belangrijke kennis voor mogelijke opschaling van de toepassing van meer circulaire voedergrondstoffen, aldus het Wageningse onderzoeksinstituut.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief