Kennispartnerbericht van Geiterij

Zorg dat ‘’stress-mais’’ geen ‘’stress-voer’’ wordt

Na een koele en droge start is het maisseizoen op de meeste plekken goed op gang gekomen. Toch beginnen de hoge temperaturen en droogte zijn tol te eisen. Krullende bladeren zijn de eerste tekenen van stress, waar veel maispercelen nu mee kampen. Ook bij planten zet stress de weerstand onder druk, wat de plant gevoeliger maakt voor schimmels.

Schimmels in de plant kunnen niet alleen schimmelziekten veroorzaken, maar ook giftige stoffen produceren: mycotoxinen. Met name de Fusariumschimmel die zich ontwikkelt op de levende plant, kan de mycotoxinen DON en ZEA produceren. Beiden hebben een negatieve invloed op de productie, afweer, gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee (zie tabel 1). Daarnaast kunnen schimmels en mycotoxinen de vertering van de mais in de pens verminderen wat kan leiden tot pensverzuring. Niet alleen op het veld, maar ook tijdens de opslag kunnen schimmels zich ontwikkelen en mycotoxinen produceren.

Mycotoxine Schimmel Effect op diergezondheid
Aflatoxine Aspergillus Leveraandoeningen
Fumonisine Fusarium Long-en leverproblemen
Trichothecenen Fusarium Verzwakte afweer, darmstoornissen, verandering bloedcellen, zucht
Zearalenon (ZEA) Fusarium Vruchtbaarheidsproblemen

Tabel 1: Mycotoxinen die voorkmoen in mais en het effect daarvan op de diergezondheid

Meer schimmels en gisten door biotische stress

De extreme temperaturen en de droogte hebben op percelen gezorgd voor stress bij de plant, waardoor er meer schimmels en gisten op het gewas aanwezig zullen zijn. Dit betekent dat de kuil tijdens het openen en in de voerfase meer kans heeft om te broeien. Daarom is het belangrijk een inkuiltoevoegmiddel in te zetten dat de conservering stuurt en broei remt. Tasty Silage Maize bevat beide eigenschappen.

Juiste inkuilmoment

Goede kwaliteit ruwvoer begint op het land, maar valt of staat met het maken van een goede kuil. De grootste uitdaging is om in- en uitkuilverliezen tot een minimum te beperken. Dit begint bij het juiste inkuilmoment. Hou de rijpheid van de korrel goed in de gaten. Wacht bij een hoge schimmeldruk en afgestorven planten niet op het ‘black layer’ stadium, waarbij de korrel volledig rijp is.

Droge mais broeigevoelig

Een maiskuil moet goed worden vastgereden en direct worden afgesloten. Hierdoor verdwijnt het zuurstof uit de kuil en kan de conservering starten. Droge mais laat zich moeilijker aandrukken, waardoor meer lucht in de kuil achterblijft. Dit bevordert de kans op broei. Broei zorgt voor afbraak van waardevolle voedingsstoffen en een verminderde opname. Door de vorming van azijnzuur remt Tasty Silage Maize de schimmel- en broeivorming.

Homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën

Tasty Silage Maize bevat homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën. De eerste groep melkzuurbacteriën zetten suikers om in melkzuur waardoor de pH snel draait en de inkuilverliezen minimaal zijn. De heterofermentatieve bacteriën worden actief nadat de kuil geconserveerd is. Zij zorgen voor behoud van stabiliteit door vorming van azijnzuur, wat belangrijk is om de groei van schimmels en gisten te remmen. Naast broeiremming zorgen de heterofermentatieve bacteriën ook voor de vorming van 1,2 popaandiol, voor de koe een glucogene energiebron.

Behoud van voederwaarde en smakelijkheid

Een snelle conservering zorgt voor minimale voederwaarde verliezen. Doordat de conservering gestuurd wordt en ongewenste micro-organismen geen kans krijgen zich te ontwikkelen, wordt er gemiddeld 50% minder inkuilverliezen gerealiseerd. Dit maakt ook dat de smakelijkheid van het product zeer goed is.

Heeft u advies nodig? Laat het ons weten. Onze specialisten helpen u graag.

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief