Melkprijs

Geitenmelkprijzen januari en februari 2023

De gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs is in januari en februari 2023 € 83,02 en € 83,28 per 100 kg standaardmelk. Vergeleken met het gewogen gemiddelde in februari vorig jaar (berekend bij de waardes van het nieuwe standaardbedrijf) is er sprake van een stijging van € 9,62 per 100 kg. Ten opzichte van de vorige publicatie in december (berekend bij de waardes van het nieuwe standaardbedrijf) is de gewogen melkprijs gestegen met € 2,20 per 100 kg. Dit komt door hogere vet- en eiwitgehalten in de standaardmelk, en door prijsverhogingen.

 

Het standaardbedrijf is aangepast zodat het beter aansluit bij de huidige situatie op Nederlandse melkgeitenbedrijven. Ook zijn vanaf nu de prijzen verwerkt van niet meer zeven, maar van zes zuivelondernemingen. BGNN en CBM zijn samen gaan werken en vormen de nieuwe coöperatie Nederlandse Geitenhouders Coöperatie (NGC).

Bettinehoeve, HGM en DeJong Cheese verhoogden in januari de vet- en eiwitprijzen, Amalthea deed dat in februari. Henri Willig en NGC lieten de vet- en eiwitprijzen gelijk. Amalthea betaalde in januari en februari een seizoenstoeslag.

Nabetaling

Voor Bettinehoeve en HGM is een duurzaamheidsbetaling meegenomen als nabetaling. Daarnaast betaalde Bettinehoeve in januari een bonus eerste klas melk uit, en deed de onderneming een reguliere nabetaling eind maart. Ook HGM deed een nabetaling, evenals Amalthea en DeJong Cheese.
De gemiddelde (rekenkundige) melkprijs 2022 inclusief nabetalingen tot en met februari 2023 bedraagt € 71,93 per 100 kg standaardmelk.

Basisprijs

De basisprijs is de prijs bij een vast vet- en eiwitpercentage van 7,50% (4,00% vet en 3,50% eiwit). In januari en februari 2023 bedraagt de basisprijs van het (nieuwe) standaardbedrijf € 77,01 en € 77,26.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief