Gezondheid

België officieel vrij van blauwtong

België is sinds 5 juni 2023 officieel vrij van blauwtong. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Het laatste geval van de virusziekte bij onze zuiderburen dateert van februari 2021.

Blauwtong is een niet-besmettelijke, meldingsplichtige virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. Bij geiten leidt een infectie met blauwtong niet altijd tot duidelijke ziekteverschijnselen. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus.

In 2006 en 2007 werden schapen- en rundveebedrijven in Nederland getroffen door een epidemie van het blauwtongvirus serotype 8. Sinds 2012 is Nederland weer officieel blauwtongvrij. Ook België had in 2006 te maken met de epidemie van het virus. Eind maart 2019 keerde de ziekte terug in het land. Het hele grondgebied van België verloor toen de blauwtongvrije status.

Naast Nederland en Duitsland is nu ook België dus officieel weer blauwtongvrij. Luxemburg heeft nog geen vrije status. Ook Frankrijk blijft momenteel besmet met blauwtong.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief