Fokkerij

Toggenburger Suzanne 42 wint voor tweede maal Chris Bos Bokaal

Zaterdag 12 augustus 2023 organiseerde de Kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden op het terrein van de ijsbaan in Lexmond onder erg wisselende weersomstandigheden de Kringkeuring voor geiten. Uit de 95 gekeurde dieren werd bij de lammeren Boergeit Brabers Cleo 9 B23 van de familie Den Braber tot kampioen uitgeroepen, als beste geit kwam Toggenburger Suzanne 42 uit de bus. Zij won ook de Chris Bos Bokaal.

 

De keurmeesters keurden de 95 dieren van de vier aanwezige rassen in twee ringen. Aan het einde van de keuring werden middels een puntensysteem de Algemeen Kampioenen gekozen. Bij de lammeren ging Brabers Cleo 9 B23 met de eer strijken. Dit is een fraai Boergeit lam van familie den Braber uit Leerdam. Bij de geiten stapte de achtjarige Toggenburger Suzanne 42 van Johan Vonk weer parmantig door de ring en zij ontving van de jury de hoogste punten.

Chris Bos Bokaal weer voor Suzanne 42

Tevens werd Suzanne 42 winnares van de Chris Bos Bokaal. Deze bokaal wordt sinds 2017 uitgereikt aan de Algemeen Kampioen geiten, en de bokaal is vernoemd naar de heer Chris Bos uit Lexmond die jarenlang diverse bestuursfuncties waaronder het voorzitterschap binnen de Kring A&V heeft vervuld. Suzanne 42 won ook in 2021 deze bokaal.

De eerste jaren heeft Chris Bos zelf trots de bokaal uitgereikt en na zijn overlijden wordt de bokaal uitgereikt door een prominent persoon die zich inzet voor de geitenorganisatie. Dit jaar was de heer Piet van Haperen uit Gilze bereid gevonden, hij verzorgt sinds jaren de landelijke stamboekadministratie, was jurylid en vervulde meerdere functies binnen de landelijke organisatie. Van Haperen omschreef Suzanne 42 als een best bewaarde Toggenburger geit van zeer goed type die zich staande wist te houden tussen al haar jongere rasgenoten. Eigenaar Johan Vonk nam daarmee voor de vierde keer deze bokaal mee naar huis.

De algemeen kampioenen van de Kringkeuring in Lexmond: Suzanne 42 en Brabers Cleo 9 B23.

Bericht en foto’s: Corrie Hoorweg

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief