Gezondheid

Melken voor Morgen 2023 – Ellen van Weeghel over wat wil de geit?

Heeft stro als bodembedekking in de stal de voorkeur van de geit? Onderzoeker Ellen van Weeghel van Wageningen Livestock Research durft die vraag ondertussen stellig met ‘nee’ te beantwoorden. Op 5 oktober tijdens Melken voor Morgen zal ze dit toelichten.

Van Weeghel leert, op dit moment nog met name middels literatuuronderzoek maar ze zal ook proeven gaan draaien, over het gedrag van geiten. Als de geit een keuze krijgt, wat kiest ze dan? – die vraag heeft ze daarbij continu in het achterhoofd. Tijdens Melken voor Morgen geitenhouderij vertelt ze wat ze hierover tot nu toe al te weten is gekomen.

Voorkeur

Ze zal het hebben over verschillende vloeroppervlakken en welke plek en ondergrond de geit kiest om op te liggen, en dat dat misschien wel een heel andere vloer is dan waar de geit het liefst haar urine en ontlasting achterlaat.
Ook zal Van Weeghel het hebben over de plaats waar je het beste voer kunt aanbieden aan een geit, en of geiten nou juist wel of niet graag tegen elkaar aan liggen.

Concepten

Van Weeghel is onder andere projectleider van het project ‘Ontwerpen voor een duurzamere geitenhouderij’. In dit project worden kennis, deelsystemen en houderijconcepten ontwikkeld voor melkgeiten, die tot doel hebben de emissies van schadelijke stoffen bij de bron aan te pakken en te beperken en tegelijkertijd dierenwelzijn en diergezondheid te verbeteren.

Melken voor Morgen geitenhouderij 2023

Van Weeghel is een van de sprekers op Melken voor Morgen op donderdag 5 oktober. Kijk hier voor het volledige programma en het aanmelden voor deze dag.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief