Fokkerij | Vakbeurs

‘Van alle Franse ki-bokken genotype bekend’

In de Franse geitenfokkerij wordt sinds 2018 genomica, de studie naar erfelijkheid en genen (DNA), ingezet. Volgens Sandrine Dufeu Bourillon van Capgènes is het op die manier bevestigen van de afstamming en het genetisch potentieel van ki-bokken uniek in de wereld. Dat zei zij in een workshop tijdens het Nationaal Geiten Event 2023.

Capgènes is de Franse ki-organisatie en stamboekhouder van 15 geitenrassen waarvoor het ook fokprogramma’s heeft. Bourillon werkt voor Synetics, het exportbedrijf van Capgènes. De grootste rassen in Frankrijk zijn het Saanen en het Alpine ras. In Frankrijk doen volgens Bourillon 1.500 geitenhouders aan melkcontrole en worden zo in totaal melkgegevens verzameld van 400.000 geiten. Dat komt neer op zo’n 35 procent van de Franse geiten.

300.000 geiten beoordelen

De 15 fokprogramma’s die Capgènes opstelt zorgen voor het plannen van 1500 paringen per jaar. De ki-organisatie produceert 300.000 rietjes per jaar, doet 70.000 inseminaties en exporteert 20.000 rietjes in meer dan 40 landen. Bovendien scoort de organisatie elk jaar 300.000 geiten op hun bouw (anatomie) en heeft het via DNA de nakomelingen van 120 bokken bevestigd.

Uniek

Met het vaststellen van het genotype (DNA) van bokken en hun nakomelingen is Capg√®nes uniek, aldus Bourillon. ‚ÄúDe basis voor de fokprogramma‚Äôs is het genetisch potentieel, niet het fenotype.‚ÄĚ Sinds 2018 zet de Franse ki genomica in, waardoor deze is gebaseerd op meer dan 10 miljoen lactaties. Sinds 20 jaar is van alle ki-bokken het genotype bekend, en ook veel dochters van ki-bokken zijn gegenotypeerd.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
FokkerijVakbeurs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief