Gezondheid

Melken voor Morgen 2023 – Gerrit Koop over de groei van klauwtjes

Een harde vloer heeft een ander effect op de groei van geitenklauwtjes dan het relatief zachte oppervlak van een potstal. Universitair docent bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht Gerrit Koop doet er op dit moment onderzoek naar, en hij vertelt daarover tijdens Melken voor Morgen op 5 oktober.

 

Over de klauwgezondheid van geiten valt nog veel te leren. Koop greep de kans aan om de klauwen van geiten van een zelfde bedrijf op twee verschillende vloeren te bekijken. In de Blije Geit stal, waar het loopoppervlak uit beton bestaat, en de potstal bij de familie Papen-Olbach ziet Koop dat er kleine verschillen zijn tussen de klauwen. Ook de klauwbekapper merkt verschil. “Met data van ons lopende onderzoek en enkele foto’s van klauwen, laat ik tijdens de studiedag zien dat de overgroei en hardheid van de klauwen verschilt,” aldus Koop.

Hygiëne

Ook is recentelijk een student gestart met het beoordelen van de hygiëne van de geiten in de twee stallen. “De eerste set metingen is net binnen, en er lijken verschillen te zijn in hygiëne van de geiten.” Ook daarover zal Koop op 5 oktober zijn bevindingen delen.

Melken voor Morgen geitenhouderij 2023

Koop is een van de sprekers tijdens Melken voor Morgen Geitenhouderij op donderdag 5 oktober. Kijk hier voor het volledige programma en het aanmelden voor deze dag.

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief