Algemeen | Magazine | Premium

Sterke winnaars van nieuwe G.E.I.T. trofeeën 2023

De geitensector is twee innovatie trofeeën rijker. Tijdens het Nationaal Geiten Event namen geitenhouders Mattijn en Anita Papen-Olbach er een in ontvangst en kreeg het hygiëneconcept HyCare van The Schippers Group de andere.

De jury ontving zeven aanmeldingen voor de trofee voor ‘meest innovatieve melkgeitenhouder’ en dertien voor ‘meest innovatieve product of dienst’. “De trofee voor meest innovatieve melkgeitenhouder was niet moeilijk weg te geven. De meeste inzendingen wezen in de richting van Mattijn en Anita Papen-Olbach, en de jury staat volledig achter deze winnaars”, aldus juryvoorzitter Myrthe Maurice-Van Eijndhoven. Zij is programmaleider van de Duurzame Geitenzuivel Keten (DGZK). Maurice-Van Eijndhoven vormde de jury samen met innovatiesocioloog Bart Bremmer, melkgeitenhouder en bestuurder in de LTO vakgroep Geitenhouderij Alexander van der Schans en redacteur bij vakblad Geitenhouderij Wilma Wolters.

‘Continu ideeën in het hoofd’

Verschillende inzenders noemen Mattijn en Anita Papen-Olbach ‘echte innovators, die altijd bereid zijn nieuwe dingen te bedenken en uitdagingen aan te gaan, die buiten de gebaande paden durven te denken en die enorme investeringen qua tijd, inzet en geld doen om zaken te verbeteren’. De jury onderschrijft dat, en voegt daar nog aan toe dat met name Mattijn iemand is die continu met ideeën in zijn hoofd rondloopt, en dat hij vooral ook actief met die ideeën aan de slag gaat. Hij tekende daar tijdens de uitreiking zelf bij aan dat hij dat niet alleen doet. “Als we ideeën hebben zoeken we partijen die met ons mee willen denken en die ons helpen ontwikkelen. We doen het echt niet alleen.”

Een van die partijen is Geitenbelang, waarmee Mattijn en Anita samenwerken aan de Blije geitstal, en in het verleden hebben zij samen de Combifort, een individueel krachtvoersysteem, getest en ontwikkeld en recent is ook een nieuwe drinkbak die veel minder water verspilt uit hun brein ontsproten.

‘Straalt af op hele sector’

De winnaar kiezen van de trofee voor meest innovatieve product of dienst kostte de jury meer tijd. Uit de dertien aanmeldingen nomineerden zij er zes als kanshebber op de trofee: drinkbak van Geitenbelang, Feedr met grassnijbunkers van Sieplo, fokwaarde melk­ureum van de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) en Goat Improvement Company (GIC), HyCare van The Schippers Group, PUBB van Colpro, Kamphuis Konstruktie en Gerard Schroten, TS-Gapp van TCS Automatisering. De jury keek vooral of de innovatie iets oplevert voor de sector en of het de individuele geitenhouder helpt bij het verder professionaliseren van het bedrijf. Zowel TS-Gapp als fokwaarde melkureum kregen tijdens het Nationaal Geiten Event een eervolle vermelding.

Het HyCare hygiëneconcept belooft dat de maximalisatie van hygiëne op geitenbedrijven leidt tot minder antibioticagebruik, een beter dierenwelzijn en een hogere voorspelbaarheid. Dat is nogal wat, realiseert de jury zich. “We zien dat HyCare op dit moment al toepasbaar is op geitenbedrijven, en dat het een positieve bijdrage heeft op de sector. Hygiënisch werken, daardoor nog minder antibiotica gebruiken en antimicrobiële resistentie tegengaan, straalt af op de hele sector. Bovendien lijkt het effectief te zijn.”

Gijs Adriaans van The Schippers Group reageert: “Ik weet zeker dat met een perfecte hygiëne de uitval onder lammeren echt heel fors beperkt kan worden. Eén bedrijf heeft al 6 procent minder lammersterfte kunnen realiseren. Bij melkgeiten zien we dat het celgetal afneemt bij een verbeterde hygiëne.”

Gijs Adriaans en Isis van Vilsteren van The Schippers Group met de Geiten Event Innovatie Trofee voor meest innovatieve product.
Voor hun talrijke ideeën en de ontwikkeling daarvan ontvingen geitenhouders Mattijn en Anita Papen-Olbach de innovatietrofee. 

Vierde poot

Sinds 2016 bestaat het Nationaal Geiten Event uit drie onderdelen: een expo, de landelijke geitenkeuring en symposium/workshops. De Geiten Event Innovatie Trofeeën (G.E.I.T.) kunnen een vierde poot worden. De organisatie wil met de trofeeën bijdragen aan de transitie die de landbouw en specifiek de geitensector doormaakt, en een podium bieden voor de innovaties waar geitenhouders en bedrijven in de sector aan werken.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief