Algemeen | Wetgeving en regels

LTO: “Tussenweg voor Wet Dieren”

De Tweede Kamer heeft vandaag niet voor het amendement Vestering gekozen, maar ook het ongewijzigde voorstel van minister Adema werd niet aangenomen. Wel is het amendement van De Groot / Van Campen aangenomen, wat gezien kan worden als een soort tussenweg. Dat zegt LTO.

 

Nu komt dus niet het onuitvoerbare amendement van Vestering in werking, waarbij rechtszaken zouden moeten uitwijzen wat wel of niet dierwaardig is. Maar ook het voorstel van minister Adema werd niet aangenomen, dat van De Groot en Van Campen wel. Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO: “Het houdt in dat er wel stappen gezet gaan worden naar een meer dierwaardige veehouderij. We zijn er nog niet en als sector blijven we ons inzetten voor een goed verdienmodel voor onze veehouders.”

Eerste Kamer

LTO vindt een gelijk speelveld binnen de Europese markt daarbij belangrijk. “Maar eerst zal ook de Eerste Kamer de wetswijziging moeten goedkeuren, voordat het onuitvoerbare amendement Vestering écht uit de wet is.”

Invulling

Het vandaag aangenomen amendement is zodanig aangepast dat het vooral richting geeft waar de sector naar toe moet in 2040, met redelijke overgangstermijnen en het uitgangspunt dat investeringen die voor deze transitie noodzakelijk zijn ook daadwerkelijk terug te verdienen zijn, schrijft LTO.
Uiteindelijk moet het nieuwe kabinet afspraken maken om invulling te geven aan de randvoorwaarden, zoals de benodigde financiën en vergunningverlening. Middels het Convenant dierwaardige veehouderij zou dit kunnen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief