Algemeen

ABZ De Samenwerking presenteert jaarverslag

Coöperatie ABZ De Samenwerking heeft haar jaarverslag gepresenteerd. De totale afzet van de voerleverancier is in 2023 licht gedaald, maar bij het geitenvoer licht gestegen.

Zoals verwacht daalde de afzet van mengvoer afgelopen jaar van 815.000 ton in 2022 naar 777.000 ton in 2023. De totale afzet, inclusief productie voor derden en losse grondstoffen, was 942.500 ton. Hoewel ook de afzet voor herkauwervoeders waar geitenvoer onder valt licht daalde, was er toch een kleine stijging in de afzet van geitenvoeders. “We zien jaar in jaar uit dat onze afzet bij de geiten groeit”, aldus Marcel Roordink, algemeen directeur van ABZ De Samenwerking.

Ook het aantal geitenhouders dat lid is, is volgens Roordink in 2023 opnieuw  gestegen. Het totale ledenaantal steeg van 2.601 naar 2.677. Het aantal leden groeide onder andere in het oosten van het land, waar de coöperatie in 2023 Klein Hekkelder in Voorst heeft overgenomen en een servicekantoor in Markelo heeft geopend. De leden krijgen een nabetaling van 4 euro per ton afgenomen mengvoerders in 2023. In totaal wordt er 2,3 miljoen euro van het resultaat van 7,3 miljoen euro na belastingen uitgekeerd.

ABZ De Samenwerking geeft in het jaarverslag aan dat door een stevige daling in de voerprijzen in 2023, hun geitenhouders het jaar hebben kunnen afsluiten met goede voersaldo’s.

Sinds eind 2023 worden alle geitenvoeders geproduceerd in de fabriek in Nijkerk, zodat er meer ruimte is om keuzes voor grondstoffen en pre-mixen af te stemmen op wensen vanuit de geitenhouderij. Ook heeft de coöperatie in 2023 onder andere het voerconcept voor lammeren aangepast en in 2024 willen zij voerproeven uitvoeren om de toevoeging aan het lammerenvoer ook bij melkgeiten te testen.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief