Gezondheid

Vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik

De eerste 1 miljoen doses van het vaccin tegen het blauwtongvirus komen eraan. Op 26 april maakte demissionair minister Adema bekend dat het vaccin binnen enkele dagen tot een week beschikbaar zou zijn.

Het vaccin tegen blauwtong, geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva, is versneld door de controleprocedure gegaan omdat verwacht wordt dat de ziekte binnenkort terugkeert. Adema keurde het middel goed na een positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCGB) en het College toelating diergeneesmiddelen (Ctd).

De eerste 1 miljoen doses worden deze week geleverd en naar verwachting volgen er over twee weken nog een batch van 1 miljoen doses. Dierenartsen kunnen het middel kopen bij de groothandel en afspraken inplannen. Binnen enkele weken kunnen genoeg vaccins beschikbaar zijn voor alle schapen en een groot deel van de runderen.

Naar verwachting van experts zal de ziekte tegen de zomer van 2024 terugkeren en het aantal gevallen van het blauwtongvirus in juli en augustus sterk toenemen. Bij schapen komen de ergste symptomen en de meeste sterftegevallen voor. Daarom hebben schapen voorrang bij het vaccineren. Zolang er geen tegenslagen zijn, zouden de vaccinaties mogelijk in juni afgerond kunnen worden. Wel hang dit af van de mankracht voor het vaccineren.

De eerste vaccins zijn voor schapen, relevante zeldzame huisdierrassen en herkauwers op kleinschalige houderijen met een publieksfunctie zoals kinderboerderijen. Daarbij gaat 80 procent van de vaccins naar de schapen en de overige 20 procent naar de andere groep. Zodra deze groepen afgerond zijn, worden de runderen gevaccineerd. Op dit moment zijn er nog geen plannen om de geiten te vaccineren, aangezien zij het minst last hebben van blauwtong en vaak binnen gehouden worden. Daarnaast verlaagt het vaccineren van schapen en runderen de kans dat de ziekte naar geiten verspreid wordt.

Bron: Rijksoverheid, Het Schaap

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief