NIEUWS


Boergeit Brabers Cleo 9 is mooiste lam van het land

22 sep 2023

Het Boergeitlam Brabers Cleo 9 B23 van de familie Den Braber uit Leerdam (Utr)  is op de Landelijke geitenkeuring uitgeroepen tot mooiste lam van het land. Nederlands kampioen bij de volwassen geiten is geworden de Witte geit Sarah 3 van de heer Joustra uit Tytsjerk.   Met zo’n 200 te keuren dieren waren de keurmeesters […]


Nubische stallendag op 23 september

22 sep 2023

De fokgroep Nubische geiten houdt dit jaar weer een fokkers- en stallendag: op 23 september in Klarenbeek (gemeente Voorst).

Hoeveel geiten hadden een blauwuiers op uw bedrijf?

21 sep 2023 | Kennispartner

Blauw uier bij melkgeiten is een kostbaar bedrijfsprobleem. Afhankelijk van de ernst van de uierontsteking, bestaan de kosten uit verminderde melkproductie, vervangingskosten, mindere melkkwaliteit en behandelkosten.

Melken voor Morgen 2023 – Ellen van Weeghel over wat wil de geit?

20 sep 2023

Heeft stro als bodembedekking in de stal de voorkeur van de geit? Onderzoeker Ellen van Weeghel van Wageningen Livestock Research durft die vraag ondertussen stellig met 'nee' te beantwoorden. Op 5 oktober tijdens Melken voor Morgen zal ze dit toelichten.


‘Van alle Franse ki-bokken genotype bekend’

20 sep 2023

In de Franse geitenfokkerij wordt sinds 2018 genomica, de studie naar erfelijkheid en genen (DNA), ingezet. Volgens Sandrine Dufeu Bourillon van Capgènes is het op die manier bevestigen van de afstamming en het genetisch potentieel van ki-bokken uniek in de wereld. Dat zei zij in een workshop tijdens het Nationaal Geiten Event 2023.


‘Voerwinst verbeteren om geld te verdienen’

19 sep 2023

‘Als je de gemiddelde voerwinst op je bedrijf kunt opschroeven naar een top-voerwinst, zou je zomaar 100.000 euro kunnen verdienen.’ Dat is in een notendop de boodschap die Eline Looyé-van Beek en Karin Bekkers van Vitalvé hun toehoorders meegaven tijdens een workshop op het Nationaal Geiten Event.


Karolien Hupkes: ‘Multifunctionele landbouw heeft potentie’

18 sep 2023

De omzet van multifunctionele landbouw (mfl) kan tot 2030 nog met een miljard euro groeien, is de verwachting. Dat vertelde Karolien Hupkes, bestuurder in de vakgroep Multifunctionele landbouw bij LTO en zelf ook mfl-ondernemer tijdens het Nationaal Geiten Event 2023.


Bestuur NGC: ‘We zijn een beetje de Coolblue van de geitenmelk’

15 sep 2023 | Premium

Op 1 januari 2023 ontstond er een zuivelpartij van grote omvang: de Nederlandse Geitenhouders Coöperatie (NGC) zamelt 100 miljoen kilogram geitenmelk in. Rouveen Kaasspecialiteiten verwaardt de melk. Met deze stap houden de fusiepartijen een aanzienlijk deel van de Nederlandse geitenmelk op de binnenlandse markt.