Blij met de melkwagen op de dam!

Blij waren we met onze nieuwe 100 geiten die kwamen in maart. Voor die tijd hebben we de melkput veranderd en voorzien van een ander systeem om vast te staan. Geen voerhek waar ze met hun hoofd vastzitten, maar schotjes dwars zodat ze comfortabeler kunnen staan tijdens het melken. Nico wilde dit systeem klaar hebben voor de 100 kwamen. Maar ook onze 100 oude geiten moesten aan het nieuwe systeem wennen. Dus zo hadden we niet 100 maar ruim 200 geiten die moeite hadden om door de put te lopen. Oeps… even weer een zware week maar daarna verliep het prima. En waren de geiten en de boer(in) blij.

Toen begon de aflammertijd van onze eerste eigen opfoklammeren. Vorig jaar januari geboren en nu hoogdrachtig. Spannend vond ik dat. Hoe zou dit gaan? En was ik even ongerust of ze wel drachtig waren. Gelukkig was dit wel het geval. En verliep het aflammeren goed; de lammetjes kwamen gelukkig zonder al te veel problemen. Van de 34 lammeren was alles drachtig, 100% dus. Niet alles raakte aan de melk maar 30 eigen lammeren gaan nu twee keer op de dag door de put. En dat vind ik elke keer weer een mooi gezicht waar ik erg blij van word. Je merkt dat ze aan ons gewend zijn en vaak lopen ze als eerste vrolijk door de put en ook hierna staan ze vaak nog even te neuzen en vragen om een aaitje of een knuffel. Ik merk dat het erg fijn werkt als je geiten zo rustig en aanhankelijk zijn. Ik vind het daarom erg fijn om zelf de opfok te doen. Zodat je weet dat je fijne, vriendelijke melkgeiten krijgt. Daar wordt iedereen blij van.

Waar we ook blij van werden is de melkproductie die toenam. Met de 100 extra en de eigen opfok geiten tikten we voor de Pasen de 500 liter op een dag aan. Dit was de hoeveelheid die Klaver had aangegeven voordat ze bij ons kwamen ophalen. En zo gebeurde het, dat we na het installeren van een grotere melktank, de melkwagen van Klaver onze melk voor het eerst kwam ophalen. Wat fijn zeg, na ruim een jaar van drie keer en de laatste weken zelfs 4 keer per week zelf heen en weer te rijden naar Winkel, komt de melkwagen nu bij ons thuis! Trots en blij en dit was natuurlijk een feestje waard. Gebak en ook voor de melkrijder, want belofte maakt schuld!

Blij waren we ook met al de nieuwe lammetjes die werden geboren van onze eigen opfokgeiten en onze oudere geiten. Rond de 70 meisjes en  ook ongeveer zoveel bokjes. Bij de lammetjes van januari staat de teller nu op 100, dat is meer dan we gehoopt hadden. En er zijn nog een paar geiten drachtig dus er komt nog wat bij. Ons plan is om langzaam met onze eigen opfok de oude aangekochte geiten te vervangen zodat we over een paar jaar alleen eigen fokproducten over houden.

Wat ons ook blij maakt, is dat we deze periode ook de milieuvergunning rond hebben gekregen. Omdat op ons plekje eerst koeien werden gehouden moest deze overgezet worden op geit. Wij mogen groeien naar 440 melkgeiten en 200 opfokdieren. Dat geeft een mooi toekomst perspectief. In onze stal verblijven nu 220 melkgeiten wat nog wel iets kan groeien naar de 250. Als we willen groeien kan dit door te bouwen en gelukkig is er nog ruimte op onze bouwkavel aanwezig. Er worden alweer plannen gemaakt!

Nu eerst genieten en bijkomen van de lammertijd. Wat dit keer ook weer zwaar was mede doordat ik een terugval had met mijn gezondheid. Door nu rust te pakken hoop ik mijn energie weer terug te krijgen. En met af en toe het voorjaarszonnetje wat zich laat zien gaat dit gelukkig de goede kant op. En als ik dan door de stal loop tussen de lammeren en melkgeiten voel ik mij een heel trots geitenboerinnetje en ben ik blij dat we dit avontuur zijn aangegaan.