Daar zijn ze dan: onze geiten

Nico heeft van kinds af aan geiten gehad. En ik vond ze ook altijd erg leuk. Mijn oma had ze, en als er jonge geitjes waren mochten ze in de huiskamer zodat we met ze konden knuffelen.
In onze verkeringstijd vertelde ik mijn voorliefde voor geiten. Diezelfde week kwam ik na mijn avonddienst thuis en stond er in mijn achtertuintje een klein jong geitje. Zo schattig, maar niet handig als je buren dichtbij wonen.

En ook onze kinderen zijn gek op geiten. Ruud heeft met zijn geit meegedaan met Burgerbrug Got Talent, wat tijdens de kermis werd georganiseerd. Hij had zijn geit geleerd om hem te volgen en door een hoepel te springen en ook kon hij op 2 poten staan. Hilarisch was het. Zoals een echte geit hoort te zijn gehoorzaamt hij slecht en  kostte dit een hoop geduld. En grappige taferelen.
Toen onze Floor geboren werd hadden we ook jonge geitjes in de achtertuin staan. Gek werd ik van ze. Mijn melkproductie kwam goed op gang. En bij elk gemekker van Floor óf van de jonge geitjes begon het te lopen. Je snapt: die moesten op een plek gezet worden waar ik ze niet meer hoorde.
We hadden dus menig avontuur beleefd met geiten als hobbygeit. Maar hoe zou het zijn met bedrijfsgeiten? Ik kon me er wel een voorstelling van maken, maar het gevoel dat je erbij zult hebben is moeilijk voor te stellen.

In de zomer van 2015 hebben we tijdens onze vakantie een bedrijf bezocht en geiten bekeken. En na een onderhandeling zei Nico opeens: ze komen, en wel aankomende woensdag. Oké, dat was even schrikken. En toen volgde blijdschap.

Daar waren ze dan, 60 stuks. Toen ze eenmaal rustig rondliepen voelde het goed om door het koppel te lopen. Wat zijn ze leuk! Lekker eigenwijs en nieuwsgierig. Ze zoeken je op,  vragen aandacht van je. Diezelfde week kwam Nico thuis met het verhaal dat hij door een geit in zijn neus was gebeten. Ik moest lachen en wist: dit is een leuk dier. Lekker eigengereid en ondernemend. Ik hou er van.
Het is niet altijd even praktisch. Want een gehoorzaam dier is ook handig op zijn tijd. Maar deze dieren houden je helder, vindingrijk en stellen je geduld en vastberadenheid op de proef.

Als ik nu zo door het koppel loop maakt mijn hart een bokkensprongetje van trots.