De eerste lammetjes

Ik had eind februari 2 weken vrij genomen zodat ik mijn handen vrij zou hebben voor de lammetjes. Nico zei: “Het gaat nog niet zo hard hoor. Ik verwacht de grootste golf begin maart.”
Maar onverwachts kwamen er 10 drachtige geiten op ons pad en die waren begin februari uitgerekend. 29 januari werd ons eerste lammetje geboren. Een geitje. De kraamafdeling was net klaar. 4 plastic kuubkisten in een aparte kamer waar een constante temperatuur heerst. Met warmtelampen.

Ik moest in het begin erg zoeken naar hoe dit alles gaat. Biest is erg belangrijk dus dit gaf ik zo snel mogelijk met een flesje, zodat ik wist dat dit echt goed werd opgenomen. Hierna probeerde ik de lammetjes aan de geitenbar te laten drinken. Deze bood ik 4 keer per dag aan. En sommige geitjes hadden dit heel snel door.  Met andere was ik een paar dagen aan het martelen voordat ze het begrepen.

Maar ik vond het erg fijn om voor ze te zorgen. 4 x per dag liep ik met emmertjes en flesjes rond. In het begin deed ik echt alles precies afwegen en temperaturen en was ik onzeker. Met 10 lammetjes gaat dit nog wel. Maar voor mijn vakantie hadden we al 40 lammetjes. En dan moet je makkelijker worden! Simpel genoeg omdat het anders niet gaat. Ik werkte nog 20 uur en mijn gezin en huishouden komt daar ook nog bij. Ik droomde op een gegeven moment zelfs van flesjes, lammetjes, lammerenbar enz. Een drukke, intensieve periode.

We hadden 2 lammerenbarren; een voor 7 lammetjes en een met 10 plekken. Zodra de lammeren de kraamafdeling ontgroeid waren gingen ze met z’n 9en in een apart hok en kregen ze drinken uit de grote bar. 4 keer op een dag geef ik ze melk via de bar. Maar een automatische lammerenbar staat hoog op mijn lijstje voor volgend jaar.

Gelukkig zijn er nu 57 gezonde lammeren geboren en gaat alles goed met ze. Hiervan zijn er 30 geitjes, waar we erg blij mee zijn. Er zijn nu nog 10 geiten drachtig dus de piek is geweest.

Volgende keer het verhaal van de melkgeiten en de melkput.  Of maak ik nu rare bokkensprongen?