Eerste jaar Geitenhouderij ’t Roode Hart

Het is nu alweer half oktober. Eind september 2015 zijn we op dit stekkie neer gedaald. Alweer ruim een jaar. En wat is er veel veranderd en heel veel gebeurd! En wat is ons gezinnetje uitgegroeid tot een mooi familiebedrijf. Iedereen helpt een handje mee. Dit maakt mij trots en intens gelukkig!

Zo begonnen we met 60 geiten die nog niet aan de melk waren. Eind januari begonnen de eerste paar te lammeren en dus melk te geven. We kochten er wat melkgeiten bij. En nu melken we er een kleine honderd, 99 om precies te zijn. Nico is per 1 maart onze melk weg gaan brengen naar Klaver in Winkel. Drie keer in de week rijdt hij met zijn tankwagen die kant op.

In de stal is er ook hard gewerkt. Eind september stonden er nog caravans en een grote carnavalswagen van de vereniging in Burgerbrug. En stond er zelfs een kinderdraaimolen van onze evenementencommissie. Dit alles heeft plaatsgemaakt voor 2 potten voor de melkgeiten. De stal heeft een nieuw dak gekregen, de oude is gesaneerd. En inmiddels liggen er ook zonnepanelen op het dak.

De melkstal is helemaal aangepast op onze geitjes. En ook het melktanklokaal heeft zich aangepast aan de normen. Zo kregen we afgelopen voorjaar controle en we voldeden aan de kwaligeit-eisen. Wij waren erg trots dat dit het geval was. We kregen nog wel een paar tips en adviezen, wat we gelijk onder handen namen.

En van het voorjaar werden wij verblijd met onze jonge geitjes. Het eerste jaar tussen de lammetjes was even zoeken. Maar gelukkig vond ik het erg fijn om te doen, en kreeg ik het snel in de vingers. Er zijn 79 lammetjes geboren waarvan 33 vrouwtjes. Dit laatste koppel groeit goed. En zijn al hele geitjes geworden. Sinds een week loopt de bok erbij. Hoe leuk is het als je over 5 maanden je eigen geitenlammetjes tegenkomt in de melkput! En ze ook alweer gemolken worden. Het is iets waar ik nu al erg naar uit kan kijken.

Onze melkgeiten zijn onderzocht op CL en CAE. Na 4 weken waren er nog 4 geiten die onzekere uitslag hadden. Deze moesten na 6 weken opnieuw en hierna weer 4 weken wachten. Maar het wachten werd beloond. Van de week viel het certificaat CL-vrij en CAE- vrij in de bus. Hoe blij kan je zijn!

2017 hopen we gezond in te mogen gaan. Ik ben bezig met het laatste behandelplan voor mijn schildklierkanker. Dit is privé en werk een zware last geweest. Nico kreeg de taak voor het huishouden er ook met regelmaat bij.

Maar 2017 wordt ons jaar!!! Wij hopen dit voorjaar zo gegroeid te zijn dat de melk wordt opgehaald. Er zijn ideeën om op de geitenhouderij met zorg te gaan werken. Een logische stap als je allebei een baan in de zorg ernaast hebt. Hoe fijn is het om dit thuis zelf te ondernemen? Gaan we zeker ook mee verder in 2017.

2017! We komen er aan!