Lammerentijd

In januari heeft een groep van 25 drachtige geiten afgelammerd. Het verliep allemaal prima. Met een heel hoog gemiddelde van geitjes; met wel 25 geitjes en 12 bokken mogen we zeker niet mekkeren!

Het blijft een rare tijd, de aflammerperiode. De aandacht gaat naar de lammetjes. Het geven van de eerste biest en een fijn leefklimaat kost aandacht. Maar ook het verzorgen van de geiten die afgelammerd hebben, kost tijd. Ze mogen voor het eerst door de melkput. Krijgen een melkstel aan hun spenen. De ene geit vind het prima en ondergaat alles. En bij de ander kost het veel moeite. Ze zeggen niet voor niks als je geiten houd, leer je vloeken….
Maar ondanks dat vind ik het een mooie tijd. Elke dag weer anders en als je net denkt dat je alles onder controle hebt, gebeurt er weer iets wat je flexibiliteit flink op de proef stelt. Maar na een paar weken is het ook weer fijn dat deze periode afgelopen is. En als dit je een paar mooie lammeren oplevert en goede verse melkgeiten, dan zijn we stiekem wel trots.

In april hadden we ook een groep van 41 geiten. De lammerperiode begint met een goede voorbereiding. Alles klaar zetten. De aflammergeiten worden verplaatst in de schuur bij de melkgeiten, zodat ze aan de nieuwe stal kunnen wennen en hierna gelijk met de melkgeiten mee kunnen in de melkput. De melkautomaat wordt grondig schoon gemaakt. De kraamafdeling wordt verzorgd.

De eerste periode hebben we geprobeerd om onze lammeren biest te geven van de eigen geiten. Dit omdat we hiervoor last hadden van diarree en longproblemen. Nu hebben we geen darmproblemen ontdekt. Het is wel even een dingetje om dan eerst de geit met de hand te melken. Maar anders wordt deze melk weggegooid. Want die mag niet in de melktank mee. En bovendien, als het beter is en problemen kan voorkomen, is dat natuurlijk erg fijn.
Ook de longproblemen hebben we aangepakt door de drachtige geiten twee keer in te enten en vervolgens de lammeren na 4 weken nogmaals twee keer. De afgelopen periode hebben we geen problemen gehad. Reden dus om hier mee door te gaan.

Voor de tweede periode kochten we een handmelker om de biest in de stal te melken. En dat werkte erg fijn. De biest vingen we mooi op. Geen viezigheid die per ongeluk in je kannetje valt. Bovendien houd je een hand over. Die kan je gebruiken om de geit op zijn plek te houden. Zo lukt mij het om ook alleen een verse geit in de stal te melken.

Zo blij dat we waren met de eerste groep met veel geitjes, zo viel het tegen bij de tweede groep. Van de 41 lammeren 34 bokken en 24 geitjes. Bovendien redelijk veel eenlingen. Grappig dat de natuur het toch zo regelt dat aan het einde van beide lammerenperiodes het aantal bokjes en geitjes toch weer gelijk uitkomt.

Nu is het even weer gedaan met de lammerentijd. Van de 27 geiten die we bij de bok hadden gedaan in januari waren er maar 7 drachtig. Dat viel effe tegen. Misschien willen we toch te veel van onze geiten? In juni lammetjes willen krijgen is moeilijk.  Weer wat geleerd. Dat wordt in juni dus een heel klein koppeltje. Hierna is ons streven naar twee keer een groep; in november en in maart. En of dit gaat lukken en bevallen, de tijd zal het leren!