Met de Pasen geitjes in plaats van eitjes!

Op onze locatie stond al een oude melkput. Die 10 jaar terug werd gebruikt voor koeien.
Deze was helemaal leeg gehaald. Op zich fijn, want nu konden we van 0 af beginnen met opbouwen. En dat deden we ook. Nico gaf hem een likje verf en wat was hij trots zeg! “Kijk Wen, hoe mooi het opknapt!” Mmm ja hoor schatje!
Er werden offertes aangevraagd bij verschillende melkmachine-bedrijven. En na veel wikken en wegen waren we er uit! In de put is ruimte voor 2 x 22 plaatsen. Maar omdat we startend zijn, kozen wij voor 2 x 12 met een swing over. In de toekomst kunnen we uitbreiden, nu werken we met een schotje ertussen en gebruiken we de halve capaciteit van de put.

Deze swing over zou half januari geplaatst worden. Maar eind januari lammerden al de eerste geiten. Helaas was de put nog niet klaar. Zo gebeurde het dat Nico en ik op zondagochtend samen in de put stonden met 2 geiten. Pannetje eronder en melken maar! We moesten er allebei om lachen. Liefde is….. samen in de melkput staan??? Na een paar dagen waren het er 6 en molken we ze met de minimelker. Dat ging best goed.
Half februari was de installatie klaar, en gelukkig maar, want er waren ondertussen meer dan 10 melkgeiten. Nu konden we met de melkmachine melken. Voor de geiten en voor ons was dat wennen.

Ze zeggen wel eens: als je wilt leren vloeken moet je geiten nemen. Nou, het ging ook niet altijd vanzelf. Kwamen de geiten eindelijk de put in, schopten ze het melkstel eronder vandaan. Grrr! We hebben ze verkeerd omdraaiend, liggend en springend, schoppend en mekkerend voorbij zien komen. Ook is er een in de put gesprongen. En wij? Wij kregen overal spierpijn. Zelfs op plekken waarvan we niet wisten dat er spieren zitten. Maar na een tijdje kwam er rust en regelmaat met het melken. Dit gold ook voor ons. We kregen het melkritme te pakken. Rond 6 uur in de ochtend en in de avond iets later. Dit omdat Nico met regelmaat de koeien op zorgboerderij ‘De Noorderhoeve’ melkt. Na zijn werkdag naar huis, snel thuis eten en dan onze geiten melken. Meestal is dat rond 18:45 uur en om 20.30 uur is hij meestal klaar.

Eind maart, op Goede Vrijdag, kwamen 81 door ons gekochte melkgeiten op ons bedrijf. Want per 1 maart mochten we onze melk wegbrengen naar Klaver Kaas. Maar dit moest wel de moeite zijn, vonden wij. Daarom kochten we deze melkgevende geiten aan. Ze waren een carrousel gewend, dus een melkput was voor hen erg wennen. Er werden hulptroepen ingezet om de dieren de eerste paar keer in de put te krijgen. Gelukkig was dit geen probleem en kregen we voldoende hulp van familie en vrienden.
Ik heb met de Pasen niet veel eitjes gezien maar wel heel veel geitjes!! We stonden ’s avonds met het hele gezin in de put om de geiten er in te jagen. Onze Floor zei: “Mam, we staan nu met ons hele gezin in de put. Best gezellig toch?” Wat fijn dat onze kinderen ook zo van de boerderij genieten. Hoe trots kun je zijn als moeder? Weg schuldgevoel dat we met de Pasen veel in de put stonden. Misschien had ik de paaseitjes in de melkput moeten verstoppen?