Saneren

Met een startend bedrijf zijn er genoeg dingen waar je graag in wilt investeren. Maar wat doe je als eerste? Welke projecten pak je als eerste aan? Want je kunt je geld maar een keer uitgeven.

Op onze 2 schuren zitten asbestplaten. Over heel de schuur, zonder lichtdoorlatende platen. Onze schuren zijn daarom vrij donker. Dus werd er al gauw gedacht om te laten saneren. Want meer licht in je stal is voor dier en mens altijd goed, zo is ons uitgangspunt. Bovendien hebben we nog niet de hoeveelheid dieren die het onmogelijk maakt om ze op te stallen in de eigen schuren. Want saneren mag alleen bij afwezigheid van dieren.
Daarom kozen wij ervoor om te starten met een aanvraag voor subsidie om te saneren. Dit kostte wat tijd, maar we kregen dat gelukkig voor elkaar. En nu? Hoe pakken we dit aan?

16 juli stond een open dag van onze boerderij in de planning en saneerbedrijf Van de Haar had nog wel een plekje twee weken voor de open dag. Lukt het jullie om voor de open dag dit voor elkaar te krijgen? “Ja meneer, gaat zeker lukken”, zei hij tegen Nico.
Nou, vooruit met de geit dan maar, dachten wij.

Onze kleinste schuur werd eerst onder handen genomen. Hierin staan de jonge geiten. Deze kregen een tijdelijk onderkomen op de deel. De kleine schuur werd helemaal leeggehaald en ontdaan van mest en spullen. Toen kon het karwei beginnen. Eerst kwam er een bedrijf veiligheidsnetten plaatsen voor de veiligheid van de mannen op dak. De volgende dag kwamen de mannen om de boel te saneren. Grote linten werden er geplaatst en hekken. Er stond ook een telekraan en toen de mannen in hun ruimtepakjes zaten konden ze echt aan de slag. Jeetje, wat ging het snel zeg. Voor de lunch hadden ze het dak leeg!

En daar hadden we licht in de stal. Wat is dat fijn zeg, van een donkere stal naar een lichte stal. Er moest natuurlijk wel weer een dak op, maar het voelde wel gelijk goed en fijn aan. Dit is een goede beslissing geweest. De volgende dag legden ze het dak weer dicht en was er nog ruimte voor de lichtstraat. Deze werd later boven op de nok geplaatst.

Nu kwam de uitdaging om de schuur van de melkgeiten te saneren. Idee was om de geiten in de gesaneerde kleine schuur te doen. Op tijd melken en hopen dat voor de volgende melkbeurt de schuur weer vrij gegeven zou zijn. De geiten ondergingen het hele proces en lieten zich leiden. Deze schuur was ook binnen een dag vrij van asbestplaten. Nu hadden we geen open dag maar wel alvast een open dak! Nou, hier waren de geiten en ook wij niet blij mee. Want het begon te regenen en onze geiten zaten in de kou. En regen, daar houdt een geit niet van. ‘s Ochtends in de melkput rilden ze van de kou en  ze werden erg vies omdat stro en mest ook nat werd. Bah, dit was echt niet leuk. Als ze nu maar niet ziek worden. Dat, met het idee dat er een week later een open dag gepland staat, stemt je even niet blij.

En in huis was het ook niet zo fijn. Waarschijnlijk doordat het dak er af was en het buiten regende, gingen alle vliegen ook op zoek naar een ander onderkomen en dat was in huis. En niet een beetje, nee wel met zijn honderden. Grrr.

Maar gelukkig, na regen komt zonneschijn. Het werd droog en de mannen werkten erg hard en een dag later was het dak op schuur 2 ook dicht. Wat waren we blij en trots op het resultaat! Ook deze schuur was erg opgeknapt.

Nu begon het grote terug-verhuizen en het schoonmaken. De jonge geiten weer op hun oude plek. De deel weer opruimen zodat wij hier spulletjes konden neerzetten voor de open dag. Gelukkig kregen we veel hulp zodat dit vrij goed verliep. De vrijdag voor de open dag werden de laatste dingen gedaan door  Van de Haar. Ze kwamen de veiligheidsnetten ophalen en alles zag er tiptop uit.

Het volgende project is het plaatsen van zonnepanelen op het dak. En wij zijn blij dat ook deze subsidie-aanvraag is toegewezen. Ook hier geldt weer: vooruit met de geit!