Vooruit met de geit 2

Op het moment is het begin februari. De eerste groep geiten, 26 stuks, hebben afgelammerd. Deze periode liep van januari tot februari. Rond de 60 lammeren zijn er geboren, waaronder 27 geitjes. Niet slecht, wij zijn er erg blij mee.

De lammertijd viel mij zwaar. Helaas verloopt herstel van mijn ziekte niet als gehoopt. Ook al werd ik weer blij van de lammetjes, het is wel een drukke tijd. Gelukkig hebben we een lammerendrinkautomaat gekocht, zodat ik ze niet net als vorig jaar vier keer op een dag met de hand melk hoefde te geven. Maar toch heb je er werk en je zorgen van. Het is even uitzoeken hoe de drinkautomaat werkt. En een lam blijft kwetsbaar. Diarree of een hoestje liggen op de loer. Goed observeren en snel ingrijpen is belangrijk.

Nico werkte ook nog op de Noorderhoeve en wanneer hij te werk was en een geit moest aflammeren, gaf dit soms problemen als het niet wilde vlotte. Want dan was ik alleen thuis. Dit is in je eentje een moeilijke opgave. Daarom hebben we besloten dat hij begin maart stopt op de Noorderhoeve. Rond die tijd verwachten we een tweede grote groep geiten die moet lammeren, ongeveer 75 stuks, en dan is het fijn als hij op de geitenhouderij aanwezig is. Dit geeft mij ook rust om te kunnen herstellen van mijn ziekte. Wij hopen dat in juni de uitslagen goed zijn en ik schoon wordt verklaard. We gaan hier vanuit zodat we deze periode hierna kunnen afsluiten. Vooruit met de geit!

Ook komen er begin maart 100 melkgeiten bij. Hierdoor hopen wij genoeg melk te hebben zodat Klaver onze melk komt ophalen. De voorbereidingen om deze geiten een mooi verblijf te geven zijn in volle gang. Zo werd er een nieuwe pot bij gemaakt. Deze is bijna klaar zodat we nu 3 potten hebben. Wat fijn dat mijn man niet alleen handig is met dieren maar ook met klussen. En met hulp van vrienden en familie ziet het er top uit!
Er word regelmatig gezegd handigheid is niet te koop. Dat is waar, het is fijn als je veel zelf kan. En ook onze Ruud helpt veel mee met klussen en gelukkig is hij ook erg handig. Al die kennis die hij thuis opdoet is een goede basis voor later. Een uitstekende leerschool.

Ik kijk uit naar de tijd dat Nico elke dag op de geitenhouderij te vinden is. Dit geeft voor ons hele gezin rust. De meiden vinden dat ook fijn. “Pap, dan is er dus altijd iemand thuis als we uit school komen? Hoeven we dus niet meer naar de opvang?”
En Nico is ook blij dat hij stopt met werken, zegt hij. Hij is straks fulltime met zijn hobby bezig. De contacten met de Noorderhoeve blijven. Ze hebben gevraagd of wij een stage-adres willen worden en of er hulpboeren bij ons mogen komen werken. Jaaa leuk!

Er komt dus weer een spannende tijd aan met de nieuwe lammetjes, de 100 extra melkgeiten, een Zorgtak op ’t Roode Hart? En een geitenboer fulltime thuis. Ik kijk er naar uit. Vooruit met de geit!