Gezondheid | Lammeren

Pneunomie: beschermen vaccins voldoende?

Elk jaar zien we tijdens de opfokperiode op een aantal bedrijven een uitbraak van acute longontsteking bij de lammeren. Dit wordt vooral vastgesteld wanneer er grote verschillen zijn in dag- en nachttemperatuur. Vaak ook kort na het spenen en soms komt het voor in combinatie met coccidiose. Dit was het geval bij een klant van onze praktijk. Dat vertelt Peter Vermoesen in Vakblad Geitenhouderij. Vermoesen is erkend geitendierenarts bij Lintjeshof.
Het was het derde bedrijf in een week tijd met dezelfde problematiek. Een stal met 800 lammeren, geboren in 2014, had in elke pot en elke leeftijdscategorie verschillende lammeren met pneumonie. Hoest kwam voor in heel de stal. Drie lammeren werden acuut dood gevonden, in de pot met de 200 jongste lammeren, drie tot vier weken na spenen en pas omgezet naar deze stal. Alle lammeren waren nochtans twee keer gevaccineerd met een commercieel vaccin tegen longontsteking. De onbehandelde dode lammeren werden meegenomen voor pathologisch en bacterieel onderzoek.
Gezien de ernst van de situatie – meer dan 15 procent van de lammeren was duidelijk ziek – en de bedrijfshistorie, werd na algemeen onderzoek besloten om meteen tot een behandeling over te gaan met een tweede keuze antibioticum. Uit eerder onderzoek bij een vorige ronde lammeren bleek namelijk dat op dit bedrijf een stam van de bacterie Mannheimia hemolytica resistent was voor het eerste keuze middel oxytetracycline. Het beeld in de stal bevestigde dat. Toen hebben we na bacteriologisch onderzoek de behandeling moeten aanpassen. De behandeling sloeg nu gelukkig meteen aan. Uit het bacteriologisch onderzoek, dat drie dagen later een uitslag gaf, bleek dat het inderdaad weer om Mannheimia hemolytica ging. Maar wel om een andere stam dan de vorige keer, helaas. Deze was wel gevoelig voor oxytetracycline, dus hier zou het eerste keuze middel wel goed hebben gewerkt. Na het bekijken van het longweefsel werd ook gedacht aan Mycoplasma spp. De voorste longkwabben waren immers verhard, wat typisch is voor een mycoplasma-infectie. In het verleden is deze kiem op dit bedrijf al geïsoleerd uit longweefsel. Bij het schrijven van dit artikel was het nog niet bekend of mycoplasma deze keer ook aanwezig was.
Lees hier het verhaal over pneumonie in Vakblad Geitenhouderij

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief