Gezondheid

Programma Paratuberculose gelanceerd

Op de Nationale Melkgeitenhouderijdag vorige week heeft de Gezondeheidsdienst voor Dieren het Paratuberculose Programma Schaap Geit gelanceerd. Met het programma kunnen geiten- en schapenhouders inzicht krijgen in de paratbc-situatie op hun bedrijf.
Paratuberculose is een lastig te bestrijden ziekte die mogelijk op bijna alle Nederlandse melkgeitenbedrijven voorkomt. Uit een driejarig project, in samenwerking met 20 geitenmelkbedrijven, blijkt dat aanpakken en beheersen van deze ziekte kan en loont. De aanpak bestaat uit een combinatie van managementmaatregelen zoals: goede algemene hygiëne, lammeren opvangen bij geboorte, verstrekken van veilige (kunst)biest, en gescheiden opfok. Deze maatregelen in combinatie met vaccinatie op jonge leeftijd en onderzoek van bloed- en melkmonsters op afweerstoffen tegen paratbc, maken het mogelijk om de besmettingsgraad van paratbc op het bedrijf terug te dringen. Zo kan er opgeklommen worden van een zware besmetting (status C), naar een lichtere besmetting (status B), tot nauwelijks of niet besmet (status A).
Via deelname aan het Paratuberculose Programma Schaap Geit krijgt de geiten- of schapenhouder inzicht in de paratbc-situatie op het bedrijf. Na het vaststellen van deze bedrijfsstatus kan vervolgens gekozen worden tussen beheersen of opklimmen naar een hogere status en deze bewaken.
Paratbc

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief