Gezondheid | Voeren

Gelre IJsselstreek: voer penspapillen voldoende en goed

Half september organiseerde zelfstandig mengvoerbedrijf Gelre IJsselstreek (GIJS) uit Azewijn een studiedag voor de klanten-geitenhouders. Belangrijkste boodschap die de aanwezige geitenhouders konden oppikken was: penspapillen dien je voldoende en goed te voeren om de geit lang en gezond te kunnen melken.
Eén van de geitenspecialisten van GIJS, Jan van der Zee, gaf penspapillen een gezicht door te spreken over Ma Pil en Pa Pil. “Je kunt penspapillen opbouwen, maar ook afbreken. Zover zelfs dat het de dood tot gevolg heeft.” Penspapillen zijn erg belangrijk voor de opname van voedsel; als ze gezond zijn, kunnen ze veel voedingsstoffen opnemen, maar als er veel penspapillen ziek zijn, zal de geit niet in staat zijn voldoende voedingsstoffen tot zich te nemen. Ook is het nagenoeg onmogelijk om papillen die eenmaal afgestorven zijn, weer gezond te krijgen. Op dit plaatje is duidelijk te zien dat zieke en gezonde penspapillen er ook heel verschillend uit zien. De stelling “De meeste geiten worden ouder dan hun penspapillen” werd uitgebreid besproken. Van der Zee: “Na wat gemor was nagenoeg iedereen het er wel over eens dat dit vaak het geval is.” Vervolgens kwamen tips en tricks ter tafel om penspapillen in aantal te laten toenemen en hen een lang leven te gunnen.
Op pensflora sturen
Om penspapillen zoveel mogelijk eten te geven, is een goede en evenwichtige bacteriecultuur essentieel. Goed om te weten is dat je actief kunt sturen op deze pensflora en dat je niet alleen passief hoeft toe te kijken. Aan de hand van een digitale animatie heeft GIJS de aanwezige geitenhouders laten zien hoe het voer door een geit wordt opgenomen, welke reis het door alle magen maakt, hoe het door de darmen vliegt en hoe het uiteindelijk als mest in het stro terecht komt.
De geitenspecialisten van GIJS wilden met deze studiedag laten zien dat geiten veel melk met weinig kosten kunnen produceren. Zij zijn er vol van overtuigd dat dat een must is om nu en in de toekomt succesvol te zijn in de geitenhouderij.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief