Gezondheid

Bulten niet altijd CL

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt regelmatig vragen van geitenhouders over bulten bij hun dieren. Bulten ontstaan niet alleen bij de ziekte CL, weet dierenarts Lammert Moll van de GD.
Een van de veroorzakers van bulten bij geiten in Nederland is de bacterie Corynebacterium pseudotuberculosis, de veroorzaker van CL (Caseous Lymphadenitis), heel toepasselijk soms ook wel ‘bultenziekte’ genoemd. Gelukkig heeft de professionele geitenhouderij er de afgelopen decennia voor gezorgd dat CL nog maar zeer weinig op de bedrijven voorkomt. Om CL uit te sluiten is het verstandig om bloedonderzoek op CL te laten uitvoeren.
Bij de geit kunnen ook andere met pus gevulde­ bulten voorkomen die lijken op CL. Ze kunnen ontstaan door wondjes in de huid waarin gewone huidbewonende bacteriën binnen kunnen dringen. Deze bulten kunnen overal op de huid voorkomen, dus ook op plaatsen waar zich geen lymfeknopen bevinden. Bulten aan de kop kunnen ook ontstaan door ontstekingen van de tanden, kiezen of kaak. Daarnaast kunnen door af­wijkende tanden, scherp voedsel (bacteriële) ontstekingen in de bek ontstaan die zich kunnen uiten als bulten.
Een andere ziekte die op CL lijkende bulten kan veroorzaken is tularaemie. Ook onder meer bloeduitstortingen en injecties kunnen voor bulten zorgen bij geiten. Hierover kunt u meer lezen in vakblad Geitenhouderij van oktober.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief