Gezondheid | Management

LTO wil beter passende maatregelen

LTO vindt de nieuwe ruimingsmaatregel die het ministerie gisteren nam, onacceptabel. Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO, noemt het buiten proportioneel dat op de besmette bedrijven alle drachtige dieren worden gedood, ook de gezonde. In een debat donderdagmiddag proberen zij de minister op andere gedachten te brengen.
“Het is een slecht voorstel. Gezonde gevaccineerde dieren worden gedood en zieke dieren blijven op het bedrijf staan. Het is een heel gekke move, ons voorstel voor de aanpak van Q-koorts, waarin we onderscheid maakten tussen gezonde en besmette dieren, is zomaar in een keer onderuit geschoffeld.”
Van Hoof pleit nog steeds voor het individueel testen van dieren, ook al kost dat tijd. “Er is een goede test, maar om een betrouwbaar beeld te krijgen zul je herhaald moeten testen. Maar er zijn heel veel bedrijven die niet direct in januari aflammeren en voor die bedrijven is er in ieder geval tijd genoeg volgens ons.”
Bedrijven kapot
Ook het fokverbod voor de dieren die achterblijven op de bedrijven vindt LTO ver gaan. Donderdagmiddag is er een debat tussen het ministerie en onder andere LTO. “Wij proberen verandering te brengen in deze maatregelen, want op deze manier zullen er bedrijven kapot aan gaan.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief