Fokkerij | Gezondheid

Nog geen bokken en rammen ruimen

Tot er een definitief besluit is genomen over bokken, worden nog geen bokken en rammen op bedrijven geruimd. Deze week zal er waarschijnlijk een definitief besluit worden genomen.
Ook bokken en rammen kunnen besmet zijn met de Q-koortsbacterie. Besmette bokken en rammen kunnen vrouwelijke dieren tijdens het dekken infecteren. Het maakt hierbij niet uit of de vrouwelijke dieren gevaccineerd zijn of niet. Volgens deskundigen is het niet mogelijk om op basis van een individuele test met zekerheid vast te stellen dat een bok niet is besmet met de Qkoortsbacterie. Ook bij bokken is het dus niet mogelijk onderscheid te maken tussen besmette en niet besmette dieren. Daarom hebben de ministers in de Kamerbrief van 26 januari geschreven dat alle bokken en rammen op besmette bedrijven geruimd moeten worden. Het plan was om de bokken te ruimen als de VWA de besmette bedrijven voor de tweede keer bezoekt om dieren te scannen, te taxeren en te ruimen.
Tijdens het Kamerdebat van 27 januari zijn in de Tweede Kamer twee moties ingediend waarin aan minister Verburg en minister Klink gevraagd wordt de bokken toch niet te ruimen. De Tweede Kamer zal dinsdag 2 februari over deze moties stemmen. Ministers Verburg en Klink hebben besloten dat er tot die tijd geen bokken geruimd zullen worden. De verwachting is dat er volgende week een definitief besluit over de bokken genomen zal worden.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief